economie cultuur politiek RSS

Shenzhou-10 terug op aarde

Rond acht uur lokale tijd is in het noorden van China de ruimtecapsule met drie taikonauten veilig geland. Daarmee komt een einde aan de succesvolle 15-daagse missie van Shenzhou-10.

Belangrijkste doel van de ruimtereis was het oefenen van de koppeling aan het ruimtestation Tiangong-1. Dat deed Shenzhou-10 twee keer; één keer automatisch en één keer handmatig. Aan boord werden diverse wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Hoogtepunt was het ruimte-college dat de vrouwelijke taikonaut Wang Yaping gaf. Via een videoverbinding keken 60 miljoen Chinese schoolkinderen naar een les over zwaartekracht.

Het is de vijfde bemande ruimtevlucht van China, sinds Yang Liwei in 2003 de ruimte in werd geschoten. Tiangong-1 moet over zeven jaar vervangen worden door een veel groter, permanent ruimtestation, de Tiangong-2.

woensdag 26 juni 2013

Gerelateerde personen:

Liu Yang
Yang Liwei

Gerelateerde onderwerpen:

Shenzhou-10 op weg naar Hemels Paleis
Shenzhou-10 klaar voor lancering
'Chinese raket is satelliet killer'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder