economie cultuur politiek RSS

Presenteren is ook een vak

TV-zenders mogen geen bekende Chinezen meer inhuren als presentator. Alleen getrainde tv-presentatoren met voldoende spreekvaardigheid kunnen het publiek leiden, zegt de toezichthouder.

Vanaf 1 juli is het afgelopen met zangeresjes, soapsterren en sporters die optreden als presentator op de Chinese televisie. De staatsadministratie voor pers, film, radio en tv verbiedt vanaf die datum Bekende Chinezen als presentator of sidekick. Volgens de autoriteit maken ongetrainde presentatoren 'ongepaste opmerkingen' en andere fouten tijdens live-uitzendingen.

De rolverdeling tussen gast en gastheer moet glashelder zijn, schrijft de toezichthouder in een maandag gepubliceerde richtlijn. "De presentatoren zijn verantwoordelijk voor het programma, het leiden van het tv-publiek en het tempo van het programma. Daarom is het ongepast dat gasten de rol van presentator op zich nemen."

 

Juiste kwalificaties

De toezichthouder gaat er ook zorg voor dragen dat alleen nog getrainde presentatoren op het scherm verschijnen. Ze kondigt 'in de nabije toekomst' een controle aan op de juiste kwalificaties van tv-presentatoren. Zij moeten over twee diploma's beschikken: een voor voldoende kennis van het Mandarijn en een voor hun presentatievaardigheden.

Eerder al werden journalisten op een verplichte cursus marxistische verslaggeving gestuurd. Hoewel de staatsadministratie voor pers, film, radio en tv volhoudt dat dit bedoeld is om de kwaliteit van de journalistiek te verbeteren, vermoeden critici dat het de toezichthouder vooral te doen is om kritische journalisten in de pas te laten lopen met het beleid van de overheid en de partij. Journalisten die de cursus niet volgen of ongeschikt worden bevonden, worden uit hun beroep gezet.

maandag 22 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Journalisten moeten tekenen voor vertrouwelijkheid
Chinese journalisten krijgen Marxistisch trainingskamp
Creatieve sector moet verplicht naar het platteland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder