economie cultuur politiek RSS

'Onvoldoende medische zorg voor gevangen Gao Yu'

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept de Chinese overheid op Gao Yu de medische zorg te geven die zij nodig heeft. De 71-jarige journaliste zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit vanwege het verspreiden van staatsgeheimen.

Volgens Human Rights Watch krijgt Gao niet de medicijnen voor haar hartafwijking die zij voor haar detentie door haar dokter kreeg voorgeschreven. In plaats daarvan krijgt zij een traditioneel Chinees medicijn. Haar hogebloedruk, chronische huidziekte en een oorontsteking blijven momenteel onbehandeld.

HRW roept de Chinese regering op Gao 'onmiddellijk' naar een ziekenhuis te sturen voor een medische controle en behandelplan. "Het is al erg genoeg een journalist gevangen te zetten op valse gronden, maar het is wreed, vernederend en gevaarlijk om haar noodzakelijke medische zorg te onthouden", aldus Brad Adams, directeur van HRW Asia.

 

Kritische blik

Gao (71) is een veteraan-journaliste die haar hele loopbaan kritisch is geweest op de Chinese overheid en de partij. Ook na haar pensionering bleef ze actief; ze benaderde westerse nieuwsorganisaties regelmatig met haar mening over veranderingen in China. 

Gao werd in april tot een celstraf van zeven jaar veroordeeld wegens het 'illegaal openbaren van staatsgeheimen aan buitenlanders'. Ze zit in afwachting van de behandeling van haar hoger beroep vast in het Beijing Nummer 1 Detentiecentrum.

donderdag 2 juli 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Zeven jaar cel voor journaliste die staatsgeheim lekte
China wil een onsje minder staatsgeheim
Parlement neemt 'allesomvattende' veiligheidswet aan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder