economie cultuur politiek RSS

China waarschuwt burgers in Turkije voor geweld

De Chinese overheid heeft zijn burgers in Turkije opgeroepen waakzaam te zijn en zich niet alleen op straat te begeven. De afgelopen dagen gingen Turkse demonstranten de straat op om te protesteren tegen de behandeling van Oeigoeren in China.

Het ministerie van buitenlandse zaken adviseert Chinese staatsburgers in Turkije om uit de buurt van demonstraties te blijven, deze niet te filmen en beter niet alleen de straat op te gaan. Volgens de website van het ministerie zijn er de afgelopen dagen 'verschillende' anti-Chinese demonstraties geweest en zijn Chinese toeristen recentelijk aangevallen.

Zondag demonstreerden enkele honderden Turken bij het Chinees consulaat in Istanbul tegen de behandeling van Oeigoerse moslims in de autonome regio Xinjiang. Daarbij werd ook een Chinese vlag verbrand. De demonstranten verwijten de Chinese overheid dat zij moslims beperken in hun godsdienstvrijheid en hen dwingen niet te vasten tijdens de ramadan. Sommige demonstranten droegen een blauwe vlag met halvemaan; het symbool voor een van China afgescheiden Oeigoerse staat Oost-Turkestan.

 

Aanval

Volgens Turkse media werden vorige week bij het bekende Topkapi-paleis Koreaanse toeristen aangevallen, die abusievelijk voor Chinezen werden aangezien. Ook zou een groep van zes personen vernielingen hebben aangericht in restaurant Happy China. Hoewel noch de menukaart, noch de eigenaar Chinees is, gaven de raddraaiers aan dat ze geen Chinees restaurant in hun buurt willen.

De Chinese ambassade in Ankara liet donderdag een verklaring uitgaan dat berichten in de 'westerse pers' over de situatie in Xinjiang onjuist zijn. Volgens de ambassade garandeert de Chinese overheid de vrijheid van godsdienst en is vasten tijdens de ramadanperiode gewoon toegestaan.

 

Gespannen relatie

De relatie tussen Turkije en China is de laatste tijd gespannen. Vorige week dinsdag sprak de Turkse regering zijn zorgen uit over de berichten dat moslims in Xinjiang de mogelijkheid te vasten wordt ontzegd.

De regering in Ankara maakt zich sterk voor de Oeigoeren, die door veel Turken als broedervolk worden beschouwd. Vorige maand liet Turkije een groep van 173 vluchtelingen toe die al maanden in Thailand in vreemdelingendetentie zat. Turkije voorzag ze van paspoorten, maar volgens China gaat het om illegaal uitgereisde Oeigoeren en eiste juist van de Thaise overheid dat ze werden teruggestuurd. Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken herhaalde vrijdag dat de deur altijd open staat voor Oeigoeren die China ontvluchten.

maandag 6 juli 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Dispuut Turkije en China voor Thaise rechter
Xinjiang verscherpt toezicht tijdens ramadan
China wil in Thailand aangetroffen Oeigoeren terug

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder