economie cultuur politiek RSS

Aantal gedwongen bekentenissen daalt

Het aantal politieverhoren waarbij geweld wordt gebruikt om een verdachte te laten bekennen is vorig jaar met 87 procent gedaald. Dat meldt het ministerie van Veiligheid in Beijing News.

Volgens het ministerie is de daling te danken aan het installeren van camera's in politiebureaus. Inmiddels is 90 procent van alle politiebureaus in het land uitgerust met een systeem dat verhoren op video opneemt en bewaart.

Het gebruiken van geweld tijdens het verhoor is officieel niet toegestaan in China, maar was niet ongebruikelijk. De Chinese politie heeft een hardhandige reputatie opgebouwd. In sommige gevallen werd excessief geweld gebruikt; het ministerie gebruikt zelf de term marteling in het rapport dat woensdag verscheen. Minister Guo Shengkun benadrukt dat politie en justitie zich aan de wet moeten houden en dat overtredingen moeten worden gecorrigeerd.

vrijdag 28 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Politie misbruikt bevoegdheden tegen sekswerkers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder