economie cultuur politiek RSS

Winterspelen 2022 toegekend aan Beijing/Zhangjiakou

Beijing zal de eerste stad ter wereld zijn dat zowel de olympische zomer- als winterspelen organiseert. Vrijdag kende het Internationaal Olympisch Comité de winterspelen van 2022 toe aan China.

Het was een nipte overwinning, maar de steun van 44 IOC-leden was voldoende om de winterspelen van 2022 aan China toe te kennen. Het bid van Almaty, Kazachstan kreeg vrijdag in Kuala Lumpur 40 stemmen tijdens een speciale vergadering van het IOC. Eén lid onthield zich van stemming en 15 IOC-leden waren afwezig. In het Olympisch park in Beijing wordt vrijdagavond een feest georganiseerd om het goede nieuws te vieren.

China heeft zich onderscheiden door een sterke nadruk te leggen op 'duurzaamheid, nalatenschap en transparantie', aldus een IOC-verklaring. Zo zal China bestaande faciliteiten die voor de zomerspelen van 2008 zijn gebouwd, zoals het Vogelnest-stadion en de Water Cube, verbouwen voor de ijssporten.

 

Voors en tegens

De toekenning aan China was allerminst zeker. China heeft nauwelijks traditie op het gebied van wintersporten, in de bergen rond Beijing valt zelden sneeuw waardoor kunstsneeuw zal moeten worden ingezet en de spelen zullen niet compact zijn: Zhangjiakou waar de sneeuwsporten worden gehouden ligt op 200 kilometer van Beijing.

Aan de andere kant zijn de spelen in China commercieel interessant, het IOC hoopt dat de spelen wintersporten in China een duw in de rug geven en -eerlijk is eerlijk- de vlekkeloze organisatie van de Zomerspelen in 2008 hebben een goede indruk achtergelaten.

 

Mensenrechten

Mensenrechtenvoorvechters zijn minder tevreden met de keus. Zij vinden dat de spelen niet moeten worden gehouden in landen met een repressief regime. Maar dat bezwaar hadden ze ook als de keus op Almaty was gevallen.

Verschillende Europese steden, zoals Oslo, München, Stockholm en Lviv trokken hun kandidatuur voortijdig in vanwege de hoge kosten die aan organisatie van het evenement zijn verbonden. De directe kosten van de spelen in China worden door het IOC op 1,5 miljard dollar geschat.

vrijdag 31 juli 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Tibetprotest bij kandidatuur China voor winterspelen
Beijing/Zhangjiakou kandidaat winterspelen 2022
President Xi aanwezig bij winterspelen Sotsji

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder