economie cultuur politiek RSS

Uitbreiding verzekering voor ernstige ziektes

Alle 1,4 miljard Chinezen krijgen nog dit jaar een ziektekostenverzekering die ook dure en langdurige behandelingen deels vergoedt. De bedoeling is dat de dekking de komende jaren stijgt van 50 procent tot 70 procent van de gemaakte medische kosten.

Ziek zijn is momenteel een luxe die alleen welvarende Chinezen zich kunnen veroorloven. Vrijwel iedereen beschikt over een basisverzekering die een deel van de meest voorkomende aandoeningen vergoedt. Maar dure en langdurige behandelingen vallen daar niet onder en de verschillen tussen de stad en het platteland zijn groot.

Momenteel hebben ongeveer 700 miljoen Chinezen een aanvullende verzekering. Het Chinese kabinet heeft zondag besloten de dekking van deze nationale ziektekostenverzekering voor ernstige ziektes uit te breiden, zodat iedereen in de stad en op het platteland ook een tegemoetkoming voor dure of langdurige behandelingen krijgt.

 

Binnenlandse consumptie

Die tegemoetkoming bedraagt voorlopig 50 procent van de gemaakte kosten, maar moet de komende jaren stijgen. Ziektes als kanker of diabetes kunnen Chinezen aan de bedelstaf brengen. De grotere dekking is volgens het kabinet dan ook bedoeld om armoede als gevolg van ziekte aan te pakken.

Maar er is ook een economisch motief: veel Chinezen zijn spaarzaam om een buffer aan te leggen voor mogelijke ziektekosten of het pensioen. Door het sociale vangnet te verbeteren, verwachten economen, zullen Chinezen de yuans makkelijker laten rollen en zo de binnenlandse consumptie stimuleren. De Chinese overheid geeft naar verwachting in 2020 een biljoen dollar aan zorgkosten uit, een verdrievoudiging van het zorgbudget in 2011.

maandag 3 augustus 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese werknemer lijdt aan chronische ziektes
Ziekenhuispersoneel staakt na aanval op dokter
Overheid wil herwaardering traditionele medicijnen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder