economie cultuur politiek RSS

Onderzoek prijsafspraken import-babymelkpoeder

Onderzoek prijsafspraken import-babymelkpoeder

Chinese mededingingsautoriteiten onderzoeken mogelijke prijsafspraken van zes geïmporteerde merken babymelkpoeder. De fabrikanten zouden zo de prijs van melkpoeder 30 procent hebben laten stijgen.

De Chinese markt voor babymelkpoeder is ernstig verstoord door een groot schandaal met vergiftigde babymelk in 2008. Sindsdien verdubbelde het marktaandeel van buitenlandse producenten tot 60 procent. Tot op de dag van vandaag wantrouwen Chinese ouders babymelkpoeder van eigen bodem.

Onder die omstandigheden zouden zes buitenlandse fabrikanten prijsafspraken hebben gemaakt, vermoedt het anti-monopoliebureau van de Nationale Ontwikkelings en Hervormings Commissie, een belangrijk economisch planningsorgaan. Het gaat in ieder geval om de merken Mead Johnson, Wyeth, Dumex, Abbott Labs, Frisco en Biostime. Er zijn (nog) geen Nederlandse fabrikanten onderwerp van onderzoek.

 

Eigen babymelkpoeder eerst

China probeert zijn eigen producenten te helpen weer terrein terug te winnen. Er worden miljarden beschikbaar gesteld voor promotiecampagnes, het toezicht op de eigen industrie is verbeterd en er zijn regels in de maak die de productie van babymelkpoeder gelijkstellen aan die van medicijnen. 

Maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Wie het zich kan veroorloven koopt geïmporteerde producten. Chinese fabrikanten van babymelkpoeder zagen hun omzetten kelderen na het melamineschandaal in 2008, waarbij meer dan 50.000 baby’s in het ziekenhuis moesten worden opgenomen; zes baby's overleden.

UPDATE- volgens persbureau Novum is ook FrieslandCampina onderwerp van onderzoek. Dat zou een woordvoerder van het zuivelconcern hebben bevestigd.

dinsdag 2 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken
Kwik-alarm voor babyvoedsel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder