economie cultuur politiek RSS

Miljardeninjectie in economie Xinjiang

Chinese bedrijven pompen de komende jaren 49,8 miljard yuan (6 miljard euro) in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang. Dat maakten regionale autoriteiten vrijdag bekend.

De investeringen worden gedaan door 130 bedrijven die investeren in zeven grote projecten op het gebied van steenkoolwinning, logistiek, onroerend goed en de handel met Kazachstan.

Nog eens 23 projecten met een investering van 42,63 miljard yuan (5,1 miljard euro) zitten in de pijpleiding.

 

Spreiden van economische activiteit

De investeringen passen in het beleid economische groei te stimuleren in het westen van China. Xinjiang is een relatief arm en minder ontwikkeld gebied in het noordwesten van China. Het is al langere tijd onrustig in deze autonome regio waar de Oeigoeren leven.

China ziet als medicijn om onvrede weg te nemen en zo onrust te beteugelen een verdere economische ontwikkeling en modernisering. Maar de komst van Han-Chinezen wordt door de lokale Oeigoeren met wantrouwen bekeken. Zij vinden dat ze worden gediscrimineerd ten opzichte van Han-Chinezen die met subsidies en belastingvoordelen naar Xinjiang worden gelokt. De afgelopen maand waren er twee gewelddadige incidenten, waar ten minste 35 mensen om het leven kwamen.

vrijdag 5 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Oeigoerse terroristen kregen training in Syriƫ'
Xinjiang voert veiligheidsmaatregelen op
Opnieuw geweld Xinjiang: 27 doden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder