economie cultuur politiek RSS

Alternatieve Chinese vredesprijs voor Robert Mugabe

Een groep Chinese wetenschappers heeft de Confucius Vredesprijs dit jaar toegekend aan de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe. Hij verdient waardering voor de lange periode van stabiliteit en vrede die hij in Zimbabwe heeft gebracht, zegt de jury.

Met de toekenning van de prijs aan Mugabe heeft het China International Peace Studies Center een traditie voortgezet: een winnaar die de wenkbrauwen doet fronzen en een prijsuitreiking waarbij de laureaat niet op komt dagen. Aan de prijs is een geldbedrag van 500.000 yuan (75.000 euro) en een gouden trofee verbonden.

Het hardnekkige gerucht gaat dat de organisatie de winnaars nooit uitnodigt om zo het prijzengeld in kas en de trofee in de kast te kunnen houden. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Fidel Castro, vanwege zijn inzet voor kernontwapening en vreedzaam verzet tegen de VS.

 

Alternatief

De Confucius Vredesprijs wordt ook in China niet erg serieus genomen. Het feit dat deze week pas bekend is geworden dat Mugabe een maand geleden de prijs kreeg toegekend, spreekt boekdelen. Zelfs de Chinese pers schrijft nauwelijks over de prijs.

De prijs begon in 2010 als een serieus initiatief van de Chinese regering. Dat was het jaar dat de gedetineerde Chinese auteur Liu Xiaobo de Nobelprijs voor Literatuur had ontvangen. Dat maakte de Chinese leiders zo boos dat ze hun eigen tegenhanger van de Nobelprijs introduceerden, die niet de 'westerse politieke agenda' zou volgen.

 

Minderheid

In het eerste jaar van de Confucius Vredesprijs ging de eer naar de Taiwanese voormalige vice-president Lien Chan. Een jaar later werd de prijs toegekend aan de Russische president Vladimir Poetin. De Chinese overheid had toen al tabak van zijn eigen prijs, die internationaal geen waardering, maar vooral hoon oogstte.

Een groep wetenschappers zette de prijs voort en richtte daarvoor het China International Peace Studies Center op. In 2012 won voormalig VN-chef Koffi Annan. En in 2013 viel de eer te beurt aan Yi Cheng, de voorzitter van de Boedhhistische Associatie van China. De prijs voor Mugabe, bekend van uitspraken als 'de enige blanke die ik vertrouw is een dode blanke' en 'homo's zijn erger dan zwijnen, geiten en vogels', ging dit jaar ook veel juryleden te ver; de dictator won met slechts 36 van 76 stemmen. Genoeg om andere genomineerden als Microsoft-oprichter Bill Gates en oud-premier van Japan Tomiichi Murayama te verslaan.

donderdag 22 oktober 2015

Gerelateerde personen:

Liu Xiaobo

Gerelateerde onderwerpen:

Nobelprijs voor Geneeskunde voor Tu Youyou
Fidel Castro wint Chinese vredesprijs
Handel met Afrika groeit naar 400 miljard

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder