economie cultuur politiek RSS

Canada gaat crimineel geld delen met China

De Canadese regering heeft een verdrag gesloten met China om in beslag genomen tegoeden van criminelen te delen. Canada is een belangrijke vluchthaven voor corrupte ambtenaren en bestuurders om hun kapitaal veilig te stellen.

Het is voor het eerst dat China met een ander land een overeenkomt sluit om weggesluisd geld van criminelen te delen. En het is niet toevallig dat Canada de verdragspartner is.

Volgens een rapport van China's centrale bank zijn er in de afgelopen vijftien jaar maar liefst 18.000 corrupte ambtenaren, bestuurders en medewerkers van staatsbedrijven naar Canada gevlucht. Samen sluisden ze 100 miljard euro weg. Overigens werd in dat rapport ook Nederland genoemd als vluchthaven.

 

Koffers met cash

Volgens cijfers van de Canadese douane worden regelmatig op Canadese vliegvelden Chinezen aangehouden met koffers vol cash, waarvoor geen redelijke verklaring kan worden gegeven. Vorig jaar is zo meer dan 10 miljoen euro in beslag genomen.

Canada is een belangrijke vluchthaven voor corrupte officials, omdat het geen uitleveringsverdrag heeft met China. Canada levert geen verdachten uit aan landen met de doodstraf. Maar het maakt nu wel een einde aan een andere randvoorwaarde die het land aantrekkelijk maakte voor corrupte vluchtelingen. Want als het geld na een veroordeling in China wordt afgenomen, wordt het vrijwel onmogelijk om in Canada te blijven wonen.

 

Appeltje voor de dorst

Volgens schattingen van de ngo Global Financial Integrity is er in de periode 2005-2011 voor ongeveer 2.350 miljard euro aan illegaal geld uit China weggesluisd.

China werkt systematisch aan het aanpakken van corrupte landgenoten die de wijk hebben genomen nadat de grond hen in China te heet onder de voeten werd. Zo zijn er uitleveringsverdragen gesloten met Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en Australië, waarbij is afgesproken dat na een veroordeling geen doodstraf zal worden uitgevoerd.

zaterdag 6 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Archiefambtenaar gaf minnares miljoenen
Xi wil bezem door communistische partij
Oud-minister voor rechter in grote corruptiezaak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder