economie cultuur politiek RSS

Stookseizoen begonnen; noorden in de smog

De noordoostelijke provincie Liaoning zucht onder een zeer zware smogdeken. De hoeveelheid fijnstof in de lucht was zondag tientallen keren hoger dan de gezondheidsgrens.

De winter komt eraan en dat betekent dat China gaat stoken. Veel appartementen- en kantoorgebouwen worden centraal verwarmd met behulp van kolen. In de provincie Liaoning schoten de fijnstofwaarden zondag omhoog tot 1.400 microgram per kubieke meter lucht. Dat is meer dan 50 keer de maximumwaarde van 25 microgram die de wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert.

Het gaat mogelijk om de ergste smog sinds de Chinese overheid in 2013 begon de luchtkwaliteitcijfers te openbaren. In de provinciehoofdstad Shenyang is het zicht beperkt tot minder dan honderd meter. Ziekenhuizen melden dat de wachtkamers vol zitten met patiënten met ademhalingsmoeilijkheden. Ook maandag bereikten de waarden kleine (pm2.5) en grotere fijnstofdeeltjes (pm10) gevaarlijke niveaus.

 

Kritiek

Op sociale media is veel kritiek op de Chinese overheid vanwege de ernstige smog. Veel inwoners van de provincie vragen zich af waarom het zolang duurde voordat een gezondheidswaarschuwing werd afgegeven. Volgens de provincie was dat niet mogelijk, omdat het computersysteem van het milieubureau door een storing plat lag.

Ook staatspersbureau Xinhua uitte scherpe kritiek op de provincie. De milieudienst zou de afgelopen maanden te weinig hebben gedaan om de gevaarlijke smog te voorkomen.

maandag 9 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Iedere dag 4.000 doden door luchtvervuiling
Luchtvervuiling remt groei baby's
Baoding is nu de stad met de vuilste lucht in China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder