economie cultuur politiek RSS

Bende melkpoedersmokkelaars opgerold

Bende melkpoedersmokkelaars opgerold

De Chinese politie heeft 42 personen aangehouden die zich schuldig hebben gemaakt aan smokkel van voedselwaren. Bij de politieactie in Zuid-China werden meer dan 18.000 blikken melkpoeder in beslag genomen.

De politie deed invallen in drie opslagplaatsen in Guangzhou, Shenzhen en Zhuhai. Daarbij werden 18.586 blikken melkpoeder aangetroffen met een gezamenlijke waarde van 520 miljoen yuan (75 miljoen euro). Het gaat om melkpoeder van westerse fabrikanten zoals Friso, Abbott en Wyeth.

Bendeleden reisden op en neer naar Hong Kong en Macau en kochten daar tax free-artikelen. Bij kleinere hoeveelheden voor eigen gebruik hoeven daarvoor geen invoerrechten in China te worden betaald. Door dit prijsverschil kon de bende miljoenen verdienen. Volgens Chinese autoriteiten gaat het om de grootste illegale parallelimport die tot nu toe is ontdekt.

 

Parallelimport

Naast melkpoeder importeerde de groep op deze manier ook andere producten waar in China veel vraag naar is. Zo werden 120 ton koekjes en 100 ton Japanse energiedrankjes in beslag genomen.

In Hong Kong wordt steeds vaker geklaagd over de Chinese parallelimport, waardoor consumenten regelmatig misgrijpen. In april besloot de Chinese overheid het aantal tripjes dat inwoners van Shenzhen naar Hong Kong mogen maken te beperken tot één per week.

maandag 9 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat bezoek aan Hong Kong beperken
Chinezen bouwen melkpoederfabriek in Heerenveen
Reistips voor Chinese toerist naar Hong Kong

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder