economie cultuur politiek RSS

Te huur: bezoek aan ouders

Geen tijd of zin in een bezoekje aan de ouders? Een ondernemende Chinees neemt tegen betaling deze zorg over.

Honderd yuan per uur (12 euro). Zoveel rekent ygwcj1985 volgens zijn advertentie op de Chinese marktplaats Taobao voor een ouderbezoekje. Daar komen nog wel reiskosten bij en eventuele extraatjes als het geven van cadeautjes of het zingen van een liedje.

De jonge ondernemer vertelde de Shanghai Daily dat hij over een professioneel team van medewerkers beschikt, dat in staat is een tafelgesprek te voeren. Maar het helpt wel als je ze een lijstje met informatie over de ouders meegeeft.

 

Veel ouderen zien kinderen nooit

De nieuwe dienst volgt nadat op 1 juli een wet in werking is getreden die kinderen verplicht hun ouders regelmatig te bezoeken. Eenzaamheid is een ernstig sociaal probleem in China. Veel kinderen verlaten het platteland om werk te zoeken in de grote stad. Gezien het beperkt aantal vrije dagen keren zij sporadisch terug naar hun geboorteplaats. Negen op de tien ouderen op het Chinese platteland ziet zijn kinderen niet of nauwelijks.

Een rechtbank in Wuxi heeft vorige week beslist dat een 77-jarige vrouw twee keer per maand door haar dochter moet worden bezocht. Ook moeten zij en haar man de moeder financieel ondersteunen.

maandag 8 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Rechter verplicht dochter oude moeder te bezoeken
144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder