economie cultuur politiek RSS

Minister waarschuwt docenten voor rode lijn

Docenten in het hoger onderwijs moeten in hun werk niet de politieke beginselen van de communistische partij ter discussie stellen. Daarvoor waarschuwt minister van onderwijs Yuan Guiren.

Volgens de minister ontbreekt het bij sommige partijleden in het onderwijssysteem aan een goed begrip van belangrijke kwesties en daardoor nemen zij verkeerde standpunten in. "Uitspraken en gedrag van een aantal mensen stellen de politieke en wettelijke beginselen ter discussie", aldus de minister in een interview met het dagblad van de disciplinecommissie van de communistische partij. Hij waarschuwt dat dit persoonlijke consequenties kan hebben.

Bovendien zegt Yuan dat sommige universiteiten onvoldoende toezicht houden op de inhoud van lessen over filosofie en sociale wetenschappen. Hij voegt er aan toe dat het ontbreekt aan een zorgvuldige selectie van nieuwe docenten en hoogleraren die via uitwisselingsprogramma's in China werken.

 

Corruptie of ideologie 

Opvallend is dat het artikel de opmerkingen van de minister over ideologische inhoud van het onderwijs koppelt aan corruptieonderzoeken tegen universiteitsbestuurders. Drie bestuurders werden ontslagen, één omdat hij het conservatorium voor de bruiloft van zijn dochter liet betalen, één omdat hij valse declaraties indiende en één omdat hij er meerdere banen op nahield. Nog eens acht bestuurders zijn disciplinair gestraft wegens al te royale secundaire arbeidsvoorwaarden en pogingen financiële tegenvallers te verdoezelen.

Dat is partijtabloid Global Times ook opgevallen. De krant laat een onderwijsdeskundige aan het woord die zegt dat de straffen een 'rode lijn' vormen, of hun straf nou heeft te maken met ideologie of niet. "In China reikt het ideologische werk van de partij tot in de universiteiten. Politiek en onderwijs zijn niet los van elkaar te zien", zegt Zhi Zhenfeng van de academie van sociale studies tegen de krant.

donderdag 3 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Universiteiten moeten ideologische begeleiding bieden
'Docenten moeten ophouden af te geven op China'
Kritische hoogleraar moet bureau uitruimen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder