economie cultuur politiek RSS

Chinese voetbal in twintig jaar naar de top

De Chinese voetbalbond heeft een ambitieus plan gelanceerd om de wereldtop te bereiken. De assistent-trainer van ADO Den Haag, Gao Hongbo, werd benoemd tot bestuurslid van de bond.

Profesionalisering van voetbalclubs en de nationale bond zijn de sleutel tot sportief succes. Vrijdag stemden de clubs tijdens een congres in Kunming in met een plan van de voetbalbond. Doel is dat China in 2035 tot de dertig beste voetballanden in de wereld behoort en door weet te dringen tot de laatste 16 van het wereldkampioenschap.

"We streven ernaar een sterk en competatief nationaal team te bouwen en bereiden ons voor China kandidaat te stellen voor de organisatie van een wereldkampioenschap. Het zal ons tien tot twintig jaar kosten om dat te bereiken", aldus bondsvoorzitter Cai Zhenhua.

 

Sportief succes

De clubs in China's hoogste divisie, de Superleague, krijgen een eigen belangenorganisatie naar voorbeeld van de Britse Premier League. De Chinese voetbalbond wordt losgekoppeld van de nationale sportautoriteit, die tot nu toe beslissingen neemt over de opzet van jeugdopleidingen, competities en nationale elftallen. Dat betekent dat de voetbalbond meer beleidsruimte krijgt, maar ook zelf verantwoordelijk wordt voor het eindresultaat.

China snakt naar sportief voetbalsucces. Voetbal is een populaire kijksport, met name buitenlandse competities en grote internationale toernooien. Maar zelf voetballen gebeurt in China nog maar mondjesmaat. De overheid lanceerde vorig jaar een ambitieus plan om voetbal op scholen verplicht te stellen om zo de instroom van talent te verbeteren. Ook worden er voetbalscholen opgericht, waar talentjes een opleiding en sport kunnen combineren.

 

Lijntje met Den Haag

Om zich te verbeteren op voetbaltechnisch en commercieel gebied, wordt het bondsbestuur met twee nieuwe leden uitgebreid: Gao Hongbo en Li Ruigang. De laatste is de topman van het sportmarketingbureau China Sports Media. CSM betaalde onlangs acht miljard yuan (1,2 miljard euro) voor de uitzendrechten van de Super League en het nationale elftal voor de komende vijf jaar.

Gao kennen we in Nederland ook. De oud-international en -bondscoach werd onlangs bij ADO Den Haag geparachuteerd als assistent-trainer. Onduidelijk is of hij zijn nieuwe functie combineert met een baan in Nederland.

zaterdag 19 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Ronaldo Academie op zoek naar Chinees voetbaltalent
Lange mars naar wereldkampioenschap is begonnen
Chinese speelgoedmaker koopt voetbalclub Espanyol

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder