economie cultuur politiek RSS

Chinese luchtmacht wil meer vrouwen achter het stuur

Het wervingsbureau van het Chinese volksleger start een nationale campagne om jonge vrouwen te interesseren voor een baan bij de luchtmacht. Sinds 1951 zijn er al vrouwen werkzaam bij China's luchtverdediging, maar pas onlangs voerden vijf pilotes hun eerste solovlucht uit in een J-10 straaljager.

Op de grond, in de verkeerstoren, in helicopters, in vrachtvliegtuigen; langzaam drongen vrouwelijke militairen door in de luchtmacht. En sinds augustus 2012 kunnen ze ook worden ingezet om gevechtsmissies te vliegen. In totaal werken er 543 vrouwen bij de Chinese luchtmacht.

Niet veel misschien op een totaal personeelsbestand van ongeveer 350.000 personen. Maar er komen er dus binnenkort meer bij.

De luchtmacht van het Volksbevrijdingsleger omvat 2.500 toestellen en is daarmee de grootste luchtmacht in Azië. Deels met verouderde vliegtuigen, maar steeds vaker van eigen fabrikaat, waarbij met een schuin oog van de tekentafels in Rusland en de VS is afgekeken.

En China kent natuurlijk ook een vrouwelijke astronaute, Liu Yang, die in juni 2012 de ruimte in is geweest. Zij is oorspronkelijk opgeleid als pilote van vrachtvliegtuigen bij de Chinese luchtmacht.

 

Dienstplicht 

De marine kent één schip met een gemengde bemanning. De Jinggangshan heeft 20 vrouwelijke bemanningsleden.

China kent formeel een dienstplicht, maar in de praktijk is het aanbod van cadetten zo groot, dat het een vrijwilligersleger is.

vrijdag 12 april 2013

Gerelateerde personen:

Liu Yang

Gerelateerde onderwerpen:

China's drijvende nationale trots

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder