economie cultuur politiek RSS

China beschuldigt Canada van spionage

Chinese autoriteiten beschuldigen de Canadese restauranthouder Kevin Garrett van spionage en het stelen van staatsgeheimen. Persbureau Xinhua meldt donderdag dat er bewijs is gevonden dat Garrett in opdracht van de Canadese geheime dienst in China geheime gegevens verzamelde.

Al sinds augustus 2014 is Garrett in China gedetineerd. Met het nieuws dat hij van spionage wordt beschuldigd, pakken donkere wolken boven hem samen. Op spionage staat in China een minimale celstraf van tien jaar; in ernstige gevallen kan de doodstraf worden opgelegd.

Volgens Xinhua is tijdens het onderzoek bewijs gevonden 'waaruit blijkt dat Garrett opdrachten van Canadese veiligheidsdiensten accepteerde om in China inlichtingen te verzamelen'. Garretts vrouw zat in eerste instantie ook maandelang vast, maar is vorig jaar vrijgelaten. Ze mag achter China niet verlaten.

 

Pleisterplaats

De Garretts wonen en werken sinds 1984 in China. Ze werkten 24 jaar als leraren in Zuid-China. In 2008 verhuisden ze naar het noordoosten. Ze openden een bar in Dandong met uitzicht op de Vriendschapsbrug over de Yalu grensrivier. Dit is de belangrijkste verkeersader tussen China en Noord-Korea.

Hun Peter's Coffee House serveerde westers voedsel, er werden conversatielessen in het Engels gegeven en volgens de website van de bar kunnen de Garretts behulpzaam zijn een uitstapje naar Noord-Korea te maken. Kevin Garrett is geen onbekende voor veel westerse journalisten; zij belden hem soms om een blik op het vrachtverkeer op de brug te werpen.

 

Spionnenruil

De timing van de zware beschuldigingen aan Garretts adres en de vermeende betrokkenheid van de Canadese geheime dienst is opmerkelijk. Woensdag nog woonde premier Justin Trudeau en de complete politieke top op uitnodiging van de Chinese ambassade in Ottawa een groot feest bij om 45 jaar Chinees-Canadese betrekkingen te vieren.

De Canadese pers suggereert een verband met de beschuldigingen aan Garrett en Chinese spionage in Canada. Beijing is geïrriteerd dat Canada de Chinees Su Bin aan de VS wil uitleveren. Daar wordt hij verdacht van het stelen van ontwerpgegevens van straaljagers. Ook zit er in Canada nog altijd Qing Quentin Huang vast. Hij wordt ervan verdacht staatsgeheime informatie over de Canadese marine door te sluizen naar China. Mogelijk zouden de Chinezen op een uitruil aansturen.

vrijdag 29 januari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China houdt Canadese spionageverdachte langer vast
Canada verdenkt Chinees van spionage
Miss Canada komt China niet in

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder