economie cultuur politiek RSS

China wil af van 'rare architectuur'

China wil af van 'rare architectuur'

Het Chinese kabinet wil dat stadsplanners meer rekening houden met leefbaarheid en ecologie van nieuwe wijken. Bovendien wil het een einde maken aan niet-functionele gebouwen.

Nieuwe stadsdelen moeten ordelijk, netjes en efficiënt worden gebouwd en daarbij moet leefbaarheid en ecologie voorop staan. Dat schrijft het Chinese kabinet in een set richtlijnen voor stadsplanners die zondag werden gepubliceerd. De regels moeten een eind maken aan ongewenste bijverschijnselen van de snelle Chinese urbanisatie, zoals verkeerscongestie en milieuvervuiling.

Opvallend is dat het kabinet wil afrekenen met de 'chaotische verspreiding van protserige, het Westen vererende rare architectuur'. In plaats daarvan moeten architecten meer rekening houden met het stedelijke landschap, lokale geografische karakteristieken en China's nationale karakter. President Xi Jinping zei in oktober 2014 dat hij geen liefhebber is van uitbundige moderne architectuur, die in zijn ogen geen 'moreel inspirerende kunst' vertegenwoordigt. Hij drong toen aan op ontwikkeling van een moderne, Chinese architectuurstijl.

 

Enclaves van privilege

De richtlijnen maken bovendien een einde aan de in China zeer geliefde gated communities; appartementencomplexen met een hek eromheen om ongewenste gasten weg te houden. Veel Chinezen hechten aan een flatje, omzoomd met groen en eigen faciliteiten als winkeltjes, een speeltuin, parkeerplekken en een dommelende bewaker aan de poort.

Volgens het kabinet komen deze ommuurde appartementencomplexen de leefbaarheid van steden niet ten goede. Het zijn 'enclaves van privilege' die door hun hoge dichtheid van bebouwing tot verkeersproblemen leiden.

maandag 22 februari 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing wil windcorridors tegen luchtvervuiling
Beijing legt architecten aan banden
Creatieve sector moet verplicht naar het platteland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder