economie cultuur politiek RSS

China sluit sociale media van kritische blogger

De Chinese internettoezichthouder heeft de sluiting van de accounts van Ren Zhiqiang verordonneerd. De voormalige vastgoedkoning toonde zich de afgelopen tijd kritisch over de communistische partij.

De cyberspace autoriteit van China CAC heeft zondag internetproviders Tencent en Sina opdracht gegeven 'de wet te respecteren' en de accounts van Ren Zhiqiang voorgoed te sluiten. Zijn Weibo-accounts worden door 38 miljoen Chinezen gevolgd. "Het internet is geen rechteloos gebied en het mag niet worden gebruikt om illegale informatie te verspreiden", zei CAC-woordvoerder Jiang Jun in een verklaring over deze zaak.

Volgens Jiang is besloten de accounts te sluiten na klachten van internetgebruikers over Ren's publicaties die voor 'een walgelijk klimaat' zorgden. De internetautoriteit riep in een verklaring internetproviders en burgers op de wet, het socialistische systeem, nationale belangen en die van individuele burgers, sociale orde, ethiek en de authenticiteit van infomatie te beschermen.

 

Kritiek op de partij

Uit de verklaring viel echter niet op te maken wat precies de illegale informatie is die Ren heeft verpreid. Maar waarschijnlijk gaat het om twee berichten die de communistische partij bekritiseren. In september reageerde hij op een Weibo-bericht waarin de communistische jeugdliga zijn sterke geloof in het communisme uitsprak.

"We zijn jarenlang bedrogen. De culturele revolutie heeft me alleen kennis doen maken met klassenstrijd onder proletarisch dictatorschap. De onverslaanbare ideeën van Mao Zedong hebben duizenden mensen uitgehongerd en we weten nog niet hoeveel mensen door vervolging tijdens de culturele revolutie zijn gestorven. Misschien zijn er meer mensen door verkeerd beleid gestorven dan door oorlog", schreef Ren toen.

 

Kritiek op Xi

Zijn boodschap werd tienduizenden keren doorgezonden en duizenden mensen reageerden; deels woedend, deels met bijval. Maar het was uiteindelijk niet het refereren aan de feilbaarheid van de grote roerganger die de internetcensors tot actie deed overgaan.

Afgelopen week plaatste Ren een bericht over het bezoek van president Xi Jinping aan drie grote nieuwsorganisaties. Xi zei toen dat hij van de media absolute loyaliteit aan de partij verlangde. Ren reageerde met de opmerking dat de media het volk dienen, niet de partij. Opnieuw was Ren trending topic in China.

 

Goed nieuws

Ren is de voormalige topman van het staatsbedrijf voor vastgoedontwikkeling Huayuan. Na zijn pensionering in 2014 wist hij een grote schare Weibo-fans aan zich te binden met zijn soms ongezouten mening over het Chinese economische beleid.

Twee jaar geleden belegde de Chinese overheid een conferentie over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bloggers. Populaire bloggers werd daar voorgehouden dat ze zich niet alleen aan de wet moeten houden, maar dat ze ook Chinese waarden en vertrouwen bevorderen en voor een positief klimaat moeten zorgen. Bloggers met veel volgers worden ook wel de Grote V genoemd; de V staat voor de verificatie die Chinese internetsites geven nadat de identiteit van de blogger is vastgesteld.

 

Verdwenen accounts

Het is niet de eerste keer dat de sociale media-accounts van Big V worden stopgezet. In november verdween het account van advocaat Yuan Yulai (bijna 20 miljoen volgers). Yuan toonde zich meermalen kritisch over het Chinese beleid op het gebied van milieu. Hij noemde het voortdurend hameren op de communistische ideologie 'achteruit lopen'.

In dezelfde maand hield het Weibo-account van acteur Sun Haiying (3,2 miljoen volgers) op te bestaan. Hij had regelmatig kritiek op Mao Zedong en noemde de culturele revolutie een misdrijf tegen de menselijkheid. Persbureau Xinhua meldt dat de CAC het afgelopen jaar 580 accounts definitief heeft gesloten.

UPDATE - De communistische partij heeft maandag laten weten dat zij disciplinaire maatregelen neemt tegen Ren Zhiqiang, omdat hij illegale informatie heeft verspreid.

zondag 28 februari 2016

Gerelateerde personen:

Mao Zedong
Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Xi vraagt media om absolute loyaliteit aan partij
Publieke schuldbelijdenis van gearresteerde blogger
Goed nieuws: bloggers moeten positiever schrijven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder