economie cultuur politiek RSS

Streep door interview partijadviseur over censuur

Zakenblad Caixin heeft op last van de Chinese internetautoriteit een artikel over vrijheid van meningsuiting moeten verwijderen. In een interview roept een lid van de Politieke Consultatieve Conferentie op tot meer vrijheid voor interne kritiek in China.

Leden van de Politieke Consultatieve Conferentie moeten worden aangemoedigd toe te zien op het functioneren van de democratie. En ze moeten worden gesteund als zij kritiek uiten en hun opinie delen. Dat zei tenminste voorzitter Yu Zhengsheng vorige week nog bij het begin van de jaarvergadering van het adviesorgaan van de communistische partij.

Toch meldt Caixin maandag dat het dit weekeinde opdracht heeft gekregen om een interview met Jiang Hong van zijn website te verwijderen. Volgens de Chinese internetautoriteit CAC bevat het artikel 'illegale inhoud' die een overtreding van de wet en regelgeving vormen. Het is uitzonderlijk dat een Chinees medium meldt dat het tot censuur is gedwongen, meestal verdwijnen artikelen stilletjes. Caixin lijkt de censors met het bericht over de verwijdering te tarten.

 

Traditie

Jiang zegt in het interview dat de Chinese communistische partij een traditie heeft ontwikkeld om naar verschillende meningen te luisteren. Bovendien is de vrijheid van meningsuiting in de Chinese grondwet verankerd. Daarom moet een vrije meningsuiting in China worden gegarandeerd, aldus Jiang in het interview, met de toevoeging dat het hem niet te doen is om zich met de interne politieke discussie van de communistische partij te bemoeien.

Jiang zei ook dat de huidige sfeer een vrije meningsuitwisseling moeilijk maakt. "Door bepaalde gebeurtenissen is iedereen momenteel bedwelmd en wil niet teveel praten." Jiang legt niet uit op welke gebeurtenissen hij doelt. Waarschijnlijk refereert hij aan het sluiten van de internetaccounts van Ren Zhiqiang. Hij liet zich op sociale media meermalen kritisch uit over de communistische partij.

 

Censuur

In een toelichting tegen Caixin zegt Jiang maandag dat hij de censuur verbijsterend vindt. "Ik heb het artikel nog eens goed bestudeerd en ik kon niets illegaals vinden." Jiang is hoogleraar aan de Shanghai universiteit voor financiën en economie. Hij is geen partijlid.

De Politieke Consultatieve Conferentie is een adviesorgaan van de communistische partij zonder politieke macht, bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, religie, wetenschap en de cultuursector. De conferentie is sinds donderdag bijeen voor zijn jaarvergadering. Kritikasters zien in het adviesorgaan een legitimatie van de eenpartijstaat, waarin de almachtige partij zich op papier van advies door brede lagen van de bevolking laat voorzien.

UPDATE - Het artikel over de gedwongen verwijdering van het interview met Jiang is dinsdag van de site van Caixin weggehaald.

maandag 7 maart 2016

Gerelateerde personen:

Yu Zhengsheng

Gerelateerde onderwerpen:

Politiek Beijing in teken van Twee Sessies
China sluit sociale media van kritische blogger
Hoofdredacteur Global Times breekt lans voor kritiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder