economie cultuur politiek RSS

China eist terugkeer vissers uit Indonesië

De Chinese regering eist de onmiddellijke vrijlating van acht vissers die zaterdag door de Indonesische autoriteiten gevangen zijn genomen. De kwestie dreigt uit te groeien tot een fikse diplomatieke rel.

De regering in Jakarta is woedend over een treffen tussen Chinese en Indonesische overheidsvaartuigen. Volgens de Indonesiërs was de Chinese kotter Kway Fey zaterdag enkele kilometers ten noorden van Natuna illegaal aan het vissen. Toen een patrouilleboot van het Indonesische visserijministerie het schip enterde en op sleeptouw wilde nemen, schoot een Chinees kustwachtvaartuig de vissers te hulp.

Het Chinese schip duwde de vissersboot terug de open zee op door het herhaaldelijk te rammen. Daarna nam het de Kway Fey zelf op sleeptouw richting China. Het Indonesische schip had toen al de Chinese bemanning aan boord genomen.

 

Grote plaatje

In Beijing wordt een heel andere versie van het verhaal verteld. Volgens de Chinese regering reageerde zijn kustwacht op een noodoproep van de Kway Fey, omdat die werd aangevallen door een bewapend schip. Het ministerie van buitenlandse zaken liet maandag weten dat de kotter zijn normale procedures volgde en zich op volle zee bevond. Ook het kustwachtvaartuig zou de Indonesische territoriale wateren niet hebben geschonden.

Beijing eist daarom de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de bemanning. "Hopelijk houdt de Indonesische zijde het grote plaatje van de bilaterale relaties in gedachten bij het juist afhandelen van deze kwestie", aldus een regeringswoordvoerder.

 

Grens

De Natuna-eilanden liggen het zuidelijkste puntje van de Zuidchinese-Zee, ten noordoosten van Borneo. De eilanden zelf zijn onomstreden, ook China erkent dat ze tot Indonesië behoren. Maar het noordelijke deel van de exclusieve economische zone van tweehonderd kilometer rond Natuna overlapt met het gebied van de Zuidchinese-Zee dat door China wordt geclaimd.

Visserijdisputen komen in deze regio veelvuldig voor; al was het maar omdat meerdere landen overlappende claims hebben. Ook rond Natuna worden regelmatig incidenten gemeld. Meestal worden die buiten de publiciteit gehouden om de Chinees-Indonesische relaties niet te belasten. Maar met het ingrijpen van de Chinese kustwacht is dit keer voor de regering in Jakarta een grens overschreden. Maandag werd de Chinese ambassadeur op het matje geroepen. Die maakte de woede aan Indonesische zijde niet minder, door publiekelijk te verklaren dat de kotter zich in 'traditioneel Chinese visserijgronden' bevond.

UPDATE - De Indonesische regering heeft woensdag verklaard dat de acht Chinese vissers niet worden heengezonden maar wegens illegale visserij worden vervolgd. Volgens de verklaring creëert China met het ingrijpen door zijn kustwacht 'een heel nieuw spelletje'. De militaire aanwezigheid van Indonesissche troepen op Natuna zal worden versterkt. 

woensdag 23 maart 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Ook Indonesië dreigt China met arbitragezaak
VN-hof Den Haag acht zich bevoegd in Zuidchinese-Zee
China wil snel onderhandelingen Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder