economie cultuur politiek RSS

Heksenjacht na open brief aan Xi Jinping

Chinese autoriteiten hebben zeventien personen aangehouden in verband met de publicatie van een open brief begin deze maand. In de brief wordt aangedrongen op het aftreden van president Xi Jinping.

Zes redacteuren van de website Wujie en nog eens tien medewerkers van een ict-bedrijf zijn aangehouden door de Chinese politie. Dat meldt de BBC op basis van meerdere, deels anonieme bronnen in China. Ook van de aanhouding van de publicist Jia Jia (foto) op 15 maart wordt aangenomen dat die met deze zaak te maken heeft.

Hun arrestatie volgt nadat de nieuwssite begin deze maand een open brief overnam die eerder was gepubliceerd door een Chineestalige website in de Verenigde Staten. In de brief wordt president Xi opgeroepen af te treden, vanwege zijn slechte resultaten op economisch en diplomatiek gebied. Ook wordt kritiek geuit op het bouwen van een persoonlijkheidscultus rondom Xi en zijn repressieve beleid tegen criticasters. De brief heeft als afzender 'een loyale aanhanger van de communistische partij'.

 

Alle opties onderzocht

Zulke directe kritiek op de hoogste leider van het land is in China niet gewoon en de arrestaties wijzen erop dat de autoriteiten het er niet bij laten zitten. Door alle betrokkenen in een detentiecentrum te verhoren, proberen ze te achterhalen hoe de brief op de Wujie-site terecht is gekomen.

Geen Chinese journalist zou het in zijn hoofd halen de brief te publiceren. De aanhouding van de technici die Wujie ondersteunen wijst erop dat ook rekening wordt gehouden met een hack of het abusievelijk doorplaatsen door middel van een RSS-feed, een geautomatiseerde methode om berichten van andere sites over te nemen.

 

Waarschuwing

Jia Jia, de commentaren schrijft voor de webportal van internetgigant Tencent, is bij de zaak betrokken geraakt doordat hij zijn vriend Ouyang Hongliang, hoofdredacteur van Wujie, waarschuwde nadat de brief online was gezet. Kennissen van Jia denken niet dat hij de auteur is en via de omweg van een Amerikaanse website zijn vriend heeft overtuigd de brief in China te openbaren.

Wujie is een privaat-publieke website van SEEC Media Group, Alibaba en de regionale overheid in Xinjiang. Nadat Wujie enige tijd door censors offline was gehaald, is de site inmiddels weer bereikbaar. Het is de BBC opgevallen dat er geen eigen berichtgeving meer wordt geplaatst, alleen kopij van staatspersbureau Xinhua.

UPDATE - Jia Jia is zondag door de autoriteiten vrijgelaten, meldt zijn advocaat. Hij wilde niet zeggen wat de reden was waarom zijn cliënt twee weken was gedetineerd.

vrijdag 25 maart 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Commentator verdwenen na open brief aan Xi Jinping
TV-makers worden hoorndol van censuur
Streep door interview partijadviseur over censuur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder