economie cultuur politiek RSS

Ouders eisen schadevergoeding na vaccin-schandaal

Tientallen ouderparen willen schadevergoeding voor kinderen die zijn gestorven of chronisch ziek zijn geworden als gevolg van illegale vaccins. Dinsdag demonstreerden honderden ouders om aandacht te vragen voor de gevolgen van het vaccin-schandaal.

Naar schatting meer dan duizend Chinese ouders protesteerden dinsdag bij het kantoor van de nationale gezondheids- en gezinsplanningcommissie in Beijing. Zij eisen een speciale vaccinatiewet die het mogelijk maakt schadevergoeding te krijgen als kinderen als gevolg van inentingen ziek worden.

Dezelfde dag dienden een zeventigtal ouderparen een eis tot schadevergoeding in bij de rechtbank. Zij claimen dat hun kinderen chronisch ziek zijn geworden en in sommige gevallen zelfs zijn overleden als gevolg van het toedienen van vaccins waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen en die buiten de koeling zijn bewaard. De ouders verwijten de gezondheidsautoriteiten dat ze tekort zijn geschoten in hun toezichthoudende rol en te laat hebben gereageerd toen duidelijk werd dat er op grote schaal met vaccins werd gesjoemeld.

 

Aanhoudingen

Het protest had nog groter kunnen zijn, ware het niet dat een onbekend aantal demonstranten nooit in Beijing is aangekomen. Radio Free Asia meldt de getuigenis van ouders die onderweg zijn tegengehouden en naar hun woonplaats zijn teruggestuurd. Hun huis wordt continu bewaakt om te voorkomen dat ze alsnog gaan demonstreren.

RFA meldt bovendien dat enkele honderden demonstranten maandag zijn aangehouden en naar een detentiecentrum buiten Beijing zijn gebracht. Volgens een van de initiatiefnemers van de demonstratie, Liu Lijun, werden bijna duizend ouders afgevoerd naar een zwarte gevangenis, een onofficieel detentiecentrum in private handen, in Jiujingzhuang.

 

Bewijslast

Vorige maand leidde het vaccinschandaal tot ophef in China. De spil in grootschalige handel in illegale vaccins zijn een voormalige arts en haar dochter uit Shandong. Sinds 2010 zouden zij twee miljoen vaccins hebben verhandeld waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen. Met de illegale handel is naar schatting 570 miljoen yuan gemoeid (85 miljoen euro).

Grote vraag is of de ouders kunnen bewijzen dat hun kinderen ziek zijn geworden als gevolg van illegale vaccins. De Chinese autoriteiten benadrukken dat de vaccins misschien een verminderde werkzaamheid hadden, maar dat voor overige gezondheidsrisico's niet hoeft te worden gevreesd. De ouders moeten niet alleen aantonen dat hun kinderen een illegaal verhandeld vaccin hebben gekregen, maar ook dat de gezondheidsschade is opgetreden als gevolg van een ziekte waarvoor het vaccin hun kinderen had moeten behoeden.

 

Ziektekosten

Sinds het schandaal bekend werd heeft de centrale overheid daadkracht getoond bij het oprollen van het netwerk vaccinhandelaren. Er zijn 202 arrestaties verricht en 357 ambtenaren worden disciplinair gestraft vanwege plichtsverzuim, zo bleek vorige week uit een voorlopig onderzoek. Het Chinese kabinet kondigde aan het toezicht op vaccinhandel te verbeteren.

Een onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid van het vaccinschandaal is nog niet afgerond. Demonstrerende ouders klagen dat er geen aandacht is voor hun problemen. Zij claimen grote onkosten te hebben gemaakt nadat hun kind chronisch ziek werd.

donderdag 21 april 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese overheid trekt vaccinhandel naar zich toe
China in shock over vaccin-schandaal
Honderden leerlingen ziek, oorzaak mogelijk gifgrond

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder