economie cultuur politiek RSS

'Alibaba gaat dit najaar naar de beurs'

Het grootste internetbedrijf ter wereld, Alibaba Group, zal in het vierde kwartaal van 2013 naar de beurs gaan. Dat meldt de financiële website aastocks.com op basis van bronnen bij zakenbanken in Hong Kong. 

Het kan weleens een hele grote introductie worden, als de Alibaba Group zijn aandelen naar de beurs van Hong Kong brengt. Volgens analisten is het bedrijf zeker 64 miljard euro waard, maar als de beleggers er zin in hebben kan de teller een stuk verder oplopen. Een bedrag van boven de 100 miljard wordt ook wel genoemd. Onbekend is overigens of Alibaba al zijn aandelen naar de beurs brengt, of een deel daarvan.

Ceo Lu Zhaoxi zei vorige week dat Alibaba klaar is voor een beursintroductie, maar wacht op het groene licht van oprichter Jack Ma. Alibaba heeft meerdere succesvolle online handelsplatformen: Taobao (vergelijkbaar met eBay en Marktplaats), Alibaba (een marktplaats voor bedrijven) en Tmall (een online warenhuis, waarin binnen- en buitenlandse merken hun producten aanbieden). Alipay is in 2004 opgericht om betalingen op die websites te faciliteren, maar biedt steeds meer financiële diensten aan.

 

Kleine bedragen van velen

Nieuwe loot aan de tak is Yu E Bao, waarbij klanten geld kunnen steken in beleggingsfondsen van Tian Hong Asset Management. De verwachting is dat Yu E Bao niet het grote geld van weinigen naar zich toe trekt, maar wel kleine bedragen van velen. Een maand na de introductie van de dienst hebben al vier miljoen Chinezen een beleggingsrekening geopend; gemiddeld leggen ze 2.000 yuan (240 euro) in.

Alibaba Group zag zijn winst het eerste kwartaal verdrievoudigen tot 535 miljoen euro bij een omzet van 1,1 miljard. We kennen de cijfers omdat het beursgenoteerde Yahoo bijna een kwart van de aandelen in Alibaba bezit. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het Chinese internetbedrijf in Hong Kong naar de beurs wil; buitenlandse participanten Yahoo (US) en Softbank (Japan) kunnen eenvoudiger cashen. Bovendien zijn er minder beperkende regeltjes voor buitenlandse investeerders, wat de prijs van de beursintroductie kan opdrijven.

woensdag 17 juli 2013

Gerelateerde personen:

Jack Ma

Gerelateerde onderwerpen:

Alipay introduceert kleine belegger op de beurs

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder