economie cultuur politiek RSS

China stuurt duikboten met kernraketten naar Pacific

De Chinese marine gaat in de Grote Oceaan patrouilleren met onderzeeërs die met kernwapens zijn uitgerust. China wil daarmee zijn nucleaire afschrikking vergroten.

De Chinese legerleiding heeft besloten zijn duikbootvloot verder van huis in te zetten. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van anonieme bronnen in de militaire top. Onbekend is wanneer wordt begonnen met patrouilles in de Grote Oceaan. In rapporten van het Pentagon is al eerder gesuggereerd dat China hiertoe vroeg of laat over zal gaan.

Volgens de krant beschouwt Beijing de stap als onvermijdelijk. Door verbeterde Amerikaanse wapensystemen tegen inkomende raketten en de ontwikkeling van hypersonische kernwapens meent de legerleiding dat de potentiële slagkracht van China om na een kernaanval terug te slaan is verminderd. De inzet van duikboten om een vergeldingsaanval te kunnen uitvoeren moet dat compenseren.

 

Spanningen

Het is niet toevallig dat hoge Chinese militairen zich juist nu hierover tegen buitenlandse media uitlaten. De VS nemen binnenkort een besluit over de plaatsing van een anti-raketsysteem in Zuid-Korea. Dit THAAD-systeem is primair bedoeld om Zuid-Korea te beschermen tegen de nucleaire dreiging van Noord-Korea.

China is tegen de plaatsing in zijn achtertuin, omdat de Amerikaanse raketten net zo goed Chinese kernwapens uit de lucht kunnen schieten voordat ze goed en wel onderweg zijn. In Beijing wordt gevreesd dat hierdoor China's nucleaire afschrikking wordt uitgehold.

 

Fatale vergissing

Het besluit om de vier Jin-onderzeeërs de Grote Oceaan op te sturen heeft een andere consequentie. Tot nu toe bewaart het 2e artilleriekorps raketten en kernlading apart, om de kans op ongelukken en vergissingen zo klein mogelijk te houden. In onderzeeërs is dat niet mogelijk. China krijgt dan voor het eerst kernwapens die met de vinger aan de trekker klaar voor gebruik zijn.

Deze week waarschuwde een groep Amerikaanse wetenschappers voor de toenemende kans op een kernoorlog of een fatale vergissing. Zij houden de Amerikaanse militaire doctrine daarvoor verantwoordelijk. Door de ontwikkeling van steeds betere anti-raketsystemen en een hypersonisch kernwapen dat binnen een uur zijn doel kan bereiken, worden andere kernnaties gedwongen hun responstijden te verkorten. Dat kan alleen door kernwapens permanent gereed voor gebruik te houden en het verkort de tijd voor overleg, aldus de unie van verontruste wetenschappers.

 

Kleine kernmacht

China heeft een relatief klein arsenaal kernwapens; naar schatting 260 stuks. Ter vergelijking: de VS hebben 7.000 atoomwapens. De Jin-onderzeeërs kunnen ieder met twaalf raketten van het type Ju Lang (Gigantische Golf) worden uitgerust. In het Pentagon gruwt men van de gedachte dat Chinese duikboten voor de Amerikaanse kust verschijnen. Militaire analisten zeggen echter dat Jin-klasse duikboten veel geluid maken en daardoor relatief eenvoudig zijn op te sporen.

Om de effectiviteit van zijn kernmacht te vergroten, zouden Chinese wetenschappers ook werken aan aanpassingen aan de ballistische Dongfeng 5-raketten (oostenwind) zodat die meerdere kernkoppen kunnen dragen. Zo kan een raket die doordringt tot een vijandelijk luchtruim meerdere doelen raken.

donderdag 26 mei 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China verkoopt acht onderzeeƫrs aan Pakistan
China publiceert militaire strategie
China 'boos en verward' over raketsysteem VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder