economie cultuur politiek RSS

India vraagt China hulp bij ontwikkelen kernenergie

De Indiase president Pranab Mukherjee zoekt China's hulp bij het ontwikkelen van kerncentrales. Beide landen willen bovendien vaker samen optrekken op het wereldtoneel.

China en India hebben de wens uitgesproken nauwer te gaan samenwerken. "India en China zijn twee grote, groeiende economieën en belangrijke krachten op het wereldtoneel. Samen vertegenwoordigen we 40 procent van de wereldbevolking. [...] Als wij tot elkaar komen kan dat een geweldig momentum genereren voor vrede, welvaart en ontwikkeling", aldus Pranab Mukherjee donderdag in Beijing.

De Indiase president is in China voor een vierdaags staatsbezoek, dat hem eerst naar Guangzhou bracht voor een conferentie over Chinees-Indiase seconomische samenwerking. In Beijing ontmoette Pranab Mukherjee in afzonderlijke gesprekken de Chinese president Xi Jinping, premier Li Keqiang en minister van buitenlandse zaken Wang Yi. Om de goede sfeer te benadrukken, speelde een militaire band tijdens het staatsbanket enkele bekende melodieën uit Bollywoodfilms.

 

Kerncentrales

Ondanks alle vriendelijke woorden en goede intenties konden er weinig concrete resultaten worden gemeld. Pranab Mukherjee vroeg Xi's 'persoonlijke aandacht' voor Chinese technologische hulp om India's civiele kernprogramma te helpen ontwikkelen. India wil meer kerncentrales bouwen om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen en tegelijkertijd minder broeikasgassen uit te stoten.

China wil graag meer economische samenwerking en zegt de communicatie met India te willen verbeteren om in de toekomst vaker samen internationaal op te trekken in bijvoorbeeld de Verenigde Naties, de G-20 en het overleg van BRICS-landen. Pranab Mukherjee sprak zijn dank uit aan China's steun voor Indiase toetreding tot de Shanghai Samenwerkingorganisatie SCO.

 

Wantrouwen

De betrekkingen tussen India en China zijn van oudsher koeltjes en gevuld met wantrouwen over elkaars motieven. Er liggen nog een paar netelige dossiers, zoals een onopgelost grensdispuut, het onderdak dat de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap in India genieten en de nauwe banden tussen China en Pakistan, India's aartsvijand.

Maar sinds het aantreden van de Indiase premier Narendra Modi lijkt de lucht op te klaren. Modi ontving Xi in september 2014 als eerste buitenlandse gast en onthaalde hem in zijn geboorteplaats Gujarat. In mei 2015 retourneerde Xi die eer door Modi in zijn geboortestad Xi'an rond te leiden.

vrijdag 27 mei 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Li Keqiang
Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Indiase premier Modi groots ontvangen in China
China en India trekken troepen stukje terug
China investeert 20 miljard in India

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder