economie cultuur politiek RSS

Blogaaps tourtop-10 China deel 1

Blogaaps tourtop-10 China deel 1

Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? In de komende weken stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 10: Lijiang.

Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”

Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de komende zondagen mijn top-10.

 

Een kermis om van te houden

Met op plek 10 Lijiang. Toegegeven, het was een kermis. Er woont bijna niemand meer in het oude centrum met zijn 800 jaar oude huisjes. De bewoners verhuren hun woningen voor grof geld aan winkeliers en bareigenaren en wonen zelf in moderne woningen in de buitenwijken. De bekende barstraat is een hel; luidruchtige karaokebars en cafés met derderangs zangers.

Maar toch, wie de moeite neemt om vlak na zonsopgang de stad in te trekken, begrijpt waarom Lijiang sinds 1997 op de Unescolijst van cultureel erfgoed is geplaatst. De verstilde straatjes, oude huisjes en de pittoreske grachtjes met mooie boogbruggetjes; het is allemaal prachtig zonder bezoekers.

Bovendien is het goed zaken doen in de vroege ochtend. Veel winkeliers denken dat het geluk brengt als ze een nieuwe dag direct met een transactie beginnen en zijn bereid een goede prijs te bieden.

 

Theeroute

Lijiang ligt wonderschoon in de zuidwestelijke provincie Yunnan. Het was een pleisterplaats langs de theeroute, omgeven door de uitlopers van de Himalaya en overweldigend natuurschoon. In een buitenwijk van Lijiang wonen veel Naxi, één van de 55 etnische minderheden. De Naxi kennen een matriarchale cultuur. Behalve hun dominante rol in het gezin zie je ook op straat heel goed dat de vrouwen niet voor de mannen onderdoen; op een steiger of op de tractor staan ze hun mannetje.

 

Volgende week mijn nummer 9: Jiayuguan. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.

 

zondag 29 mei 2016



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder