economie cultuur politiek RSS

China kent meer dan drie miljoen moderne slaven

Na India is China het land met de meeste mensen die als moderne slaven zijn te kenmerken. Dat zeggen onderzoekers van de Wereld Slavernij Index.

Wereldwijd zitten naar schatting 45 miljoen mensen gevangen in moderne slavernij, waarvan tweederde in Azië. Dat blijkt uit onderzoek van de Walk Free Foundation van de Australische mijnbouwmiljonair Andrew Forrest. Een moderne slaaf is volgens de stichting iemand die als gevolg van geweld, bedreiging, afpersing, machtsmisbruik of misleiding niet aan uitbuiting kan ontsnappen.

Een methode om iemand tot moderne slaaf te maken is door hem schulden te laten maken. Op die manier kunnen mensenhandelaren iemand tegen te weinig of geen loon laten werken of werk laten doen dat die persoon eigenlijk niet wil. Moderne slavernij komt voor in de seksindustrie, maar ook in legale sectoren zoals huishoudelijk werk, visserij en industrie. Andere groepen slachtoffers zijn kindsoldaten en vrouwen die worden uitgehuwlijkt.

 

Wetgeving

Moderne slavernij komt het meeste voor in India; 18,35 miljoen mannen vrouwen en kinderen. Daarna volgt China met 3,39 miljoen moderne slaven. Relatief gezien komt het fenomeen het meest in Noord-Korea voor (4,37 procent van de bevolking).

Volgens de Walk Free Foundation is moderne slavernij sinds het vorige rapport in 2014 wereldwijd verder toegenomen (+28 procent). De stichting roept overheden op krachtiger op te treden door anti-slavernijwetten in te voeren en geld en menskracht vrij te maken om de naleving te controleren. Ook het bedrijfsleven kan een bijdrage leveren door alerter zijn op moderne slavernij bij zijn toeleveranciers.

dinsdag 31 mei 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Nieuwe wet beperkt speelruimte buitenlandse NGO's
Grote politieactie tegen prostitutie Dongguan
Politie misbruikt bevoegdheden tegen sekswerkers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder