economie cultuur politiek RSS

Retailer Suning neemt Inter Milan over

De Chinese winkelketen Suning koopt voor 270 miljoen euro een meerderheidsbelang in de Italiaanse voetbalclub Inter Milan. De nieuwe eigenaar belooft extra investeringen om aankopen te kunnen doen.

Suning maakte maandagochtend bekend dat het 68,55 procent van de aandelen in Inter Milan koopt. Het gaat om 30 procent van de aandelen die in bezit waren van oud-voorzitter Massimo Moratti en 28,55 procent van de huidige voorzitter Erick Thohir. De Indonesische zakenman behoudt een belang van 31,45 procent in de club.

Suning-ceo Zhang Jindong beloofde de fans 'een gestage stroom investeringen' te doen om nieuwe voetballers te contracteren. Het is zijn doel om Inter Milan tot de top-10 van beste voetbalclubs in Europa te laten horen. Volgens Zhang zal de overname helpen 'een brug te bouwen tussen het Chinese en Europese voetbal' en Suning een bekende merknaam in Europa te maken.

 

Retailgigant

Suning is in China al een bekende naam. Het bedrijf bezit 1.700 winkels voor electronica en huishoudelijke apparatuur. Er werken 180.000 mensen. Het bedrijf is in 1990 opgericht door Zhang, die op de lijst met rijkste Chinezen op een negende plek staat, goed voor een vermogen van 12,7 miljard dollar, aldus Hurun Report.

Het bedrijf is hoofdsponsor van Jiangsu Suning. Deze voetbalclub verbaasde eerder dit jaar vriend en vijand door diep in de buidel te tasten om nieuwe spelers aan te trekken. Bij Shakhtar Donetsk werd maar liefst 50 miljoen euro neergeteld om Alex Teixeira over te nemen; een record transfersom in het Chinese voetbal. Jiangsu Suning staat na elf speelronden derde in de Chinese Superleague.

 

Meer weten over de achtergronden van de Chinese kooplust in het Europese voetbal? Luister dan ook mijn interview terug bij BNR.

maandag 6 juni 2016

Gerelateerde personen:

Zhang Jindong

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese zakenman koopt Aston Villa
Wanda Group hoofdsponsor FIFA
Recordtransfer brengt Jackson Martinez naar China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder