economie cultuur politiek RSS

Chinese hogesnelheidstrein in VS op zijspoor geraakt

Chinese hogesnelheidstrein in VS op zijspoor geraakt

De bouw van een hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas door een Chinees-Amerikaans consortium is van de baan. De Amerikaanse regering eist dat treinstellen in de VS worden gebouwd.

In september sloten de Chinese treinbouwer CRRC en het Amerikaanse XpressWest nog een samenwerkingsovereenkomst om een snelle spoorlijn van 370 kilometer aan te leggen. Maar donderdag liet XpressWest weten dat het voorlopig een streep door de plannen haalt. Het project is op losse schroeven komen te staan doordat de federale regering volhoudt dat het rollend materieel in de VS moet worden gebouwd.

XpressWest toont zich in een verklaring teleurgesteld. "Zoals iedereen weet worden er in de VS geen hogesnelheidstreinen gebouwd", aldus het bedrijf. Het is onwaarschijnlijk dat een buitenlandse producent zijn productie wil verplaatsen.

 

Doorgroeien

Toch is XpressWest hoopvol dat het project in toekomst alsnog kan worden gerealiseerd. "Al tien jaar hebben we gewacht totdat beleidsmakers onderkennen dat [het aanleggen en exploiteren] van hogesnelheidslijnen in de VS een nieuwe bedrijfstak is. Het toelaten van treinen uit landen met decennia ervaring is nodig om de Zuidwestelijke regio te verbinden en deze nieuwe bedrijfstak te laten starten."

Alleen al in de VS liggen twaalf plannen voor een snelle spoorverbinding op de tekentafel, die op de middellange afstand de concurrentie met het vliegtuig moeten aangaan. De Chinese fabrikant CRRC wil nu het Chinese hogesnelheidsnetwerk zijn voltooiing nadert in het buitenland doorgroeien. Het wil zijn omzet buiten China in vijf jaar tijd verdubbelen tot 30 procent van alle activiteiten.

vrijdag 10 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China krijgt hogesnelheidstrein voor vracht
Chinese treinbouwer gaat snelle trein VS bouwen
Caramba! Mexicaanse megadeal in prullenbak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder