economie cultuur politiek RSS

China pleit voor kernwapenvrije wereld

De Chinese regering streeft naar een wereldwijd verbod op nucleaire wapens. Daartoe moeten landen meer samenwerken op het gebied van veiligheid.

China is bereid afstand te doen van zijn atoomwapenprogramma, als andere landen dat ook doen. "China staat het pad van vreedzame ontwikkeling voor en pleit voor een totaalverbod en zorgvuldige vernietiging van nucleaire wapens." Dat zei Li Baodong, vice-minister van buitenlandse zaken maandag in Wenen.

Li woont daar een VN-conferentie bij ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het kernstopverdrag. Dit verdrag dat het testen van kernwapens moet uitbannen is nog niet in werking getreden, omdat 44 landen, waaronder China en de Verenigde Staten, het nog niet hebben geratificeerd. "We moeten de politieke basis voor het in werking treden van het verdrag versterken", zei Li. "Alleen gezamenlijke veiligheid kan de oorzaken van het bestaan en verspreiding [van kernwapens] doen verdwijnen." Hij zei echter niet welke acties China zal nemen om dat doel te bereiken.

 

Sancties

Het Chinese ministerie van handel maakte dinsdag bekend dat het de economische strafmaatregelen ten aanzien van Noord-Korea verscherpt. Het stopt met onmiddellijke ingang de export van een aantal producten die zowel een civiel als militaire toepassing kennen, zoals bepaalde metalen, chemicaliën en hightech las- en snijapparatuur. China geeft hiermee uitvoering aan de VN-resolutie Noord-Korea te straffen na kernproeven begin dit jaar.

dinsdag 14 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China stuurt duikboten met kernraketten naar Pacific
China kondigt embargo Noord-Korea af
Minder groei voor China's defensiebudget

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder