economie cultuur politiek RSS

Bank moet op blaren zitten na slaag medewerkers

Twee managers van de Shanxi Rural Credit Cooperatives zijn geschorst nadat in China ophef is ontstaan over vernederende trainingsmethodes. Op een filmpje is te zien hoe bankmedewerkers die onvoldoende presteerden door de trainer werden getuchtigd.

De bank is een onderzoek gestart naar een training van 216 filiaalmedewerkers, afgelopen zaterdag in Changzhi. In afwachting daarvan zijn de filiaaldirecteur en zijn adjunct geschorst, omdat zij onvoldoende hebben toegezien op de inhoud van de training.

Een medewerker maakte met zijn mobiele telefoon een filmpje hoe vier mannelijke en vier vrouwelijke collega's door de trainer werden vernederd. De acht moesten op een podium vertellen waarom hun prestaties achterbleven. Daarna sloeg de cursusleider ieder met een lat tot vier keer toe op hun billen. Chinese media melden bovendien dat zestien bankmedewerkers tijdens de cursus zijn gestraft door hun haar af te knippen, maar dat is niet gefilmd.

 

Effectieve manier

Nadat het filmpje maandag op internet werd verspreid, ontstond een golf van verontwaardiging in China. De cursusleider die in het filmpje te zien is, Jiang Yang, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden dat hij zijn opdrachtgever in diskrediet heeft gebracht. De bank heeft alle zakelijke banden met het trainingsinstituut verbroken en zegt dat het medewerkers bij zal staan schadevergoeding te claimen.

Opvallend is dat Jiang in zijn verklaring schrijft dat hij al jarenlang dit soort trainingen geeft. Hij voegt eraan toe dat lijfstraffen 'een van de meest effectieve manieren is om betrokkenheid te vergroten'. Volgens Beijing Times is Jiang een veelgevraagd opleider die 100.000 yuan voor een Doorbraak in Presteren-training vraagt (15.000 euro).

 

Gezichtsverlies

Incidenteel komen in China wel vaker verhalen naar buiten over het vernederen van personeel als motivatietechniek. Meestal gaat het dan niet om grote banken, maar winkeliers of restaurant-houders die er onconventionele methodes op nahouden. Het achterliggende idee is niet zozeer medewerkers te pijnigen, alswel hen gezichtsverlies voor de groep te bezorgen.

 

Bekijk de video hier.

dinsdag 21 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China kent meer dan drie miljoen moderne slaven
Strafexpeditie voor medewerkers die target niet halen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder