economie cultuur politiek RSS

Tibetaanse filmmaker in ziekenhuis na arrestatie

De bekende Tibetaanse filmmaker Pema Tseden is maandag vanuit een detentiecentrum naar het ziekenhuis gebracht. Hij werd dit weekeinde aangehouden na een ruzie met beveiligers op het vliegveld van Xining.

Tseden werd maandag naar een hospitaal in Xining gebracht nadat hij tijdens zijn detentie gezondheidsklachten kreeg, zoals duizeligheid, ongevoelige vingers en pijn op de borst. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat zijn klachten te wijten zijn aan hogebloeddruk en een verhoogde bloedsuikerspiegel. Tseden is diabetespatiënt.

De filmmaker was zaterdag door de politie aangehouden en voor vijf dagen in administratieve detentie geplaatst wegens het verstoren van de openbare orde. Tseden was zaterdagavond van Beijing naar Xining gevlogen. Toen hij het vliegveld had verlaten, realiseerde hij zich dat hij een bagagestuk was vergeten. Ondanks dat beveiligingspersoneel hem probeerde tegen te houden, keerde hij terug in de aankomsthal. Daarop werd hij aangehouden.

 

Kneuzingen

Volgens een bericht op sociale media van zijn geluidsman Dukar Tserang, die met hem meereisde, gebruikte de politie 'gewelddadige methoden' bij de arrestatie. Woensdag meldde Tserang op zijn Weibo-account dat in het ziekenhuis wonden en kneuzingen op Tsedens lichaam zijn aangetroffen. Dit bericht is inmiddels verwijderd. Zijn publiciteitsagente, Wang Lei liet weten dat Tseden tijdens zijn detentie niet op normale wijze zijn medicatie kon gebruiken.

Het gilde van Chinese filmregisseurs heeft opgeroepen tot transparantie van de autoriteiten. "Wij roepen de politie op details vrij te geven over de ruzie en de aanhouding, uit vrees dat er sprake is van een gewelddadige manier van wetshandhaving." De politie in Xining erkent dat er geweld tegen Tseden is gebruikt, omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzette. Volgens de verklaring heeft Tseden daarbij drie verwondingen aan zijn polsen opgelopen als gevolg van het aanbrengen van handboeien.

 

Bekroond

Tseden is een veel gelauwerde filmmaker. Hij is de eerste regisseur die binnen China films in de Tibetaanse taal heeft gemaakt. Zijn bekendste film is Tharlo.

woensdag 29 juni 2016


Gerelateerde onderwerpen:

'Meeste Chinese films en tv-programma's zijn troep'
Regisseur woedend na beschuldigingen van plagiaat

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder