economie cultuur politiek RSS

Italiaanse politie botst met Chinese gemeenschap

Bij ongeregeldheden in de Italiaanse plaats Prato zijn een tiental gewonden gevallen. Het is al dagenlang onrustig in de Chinese gemeenschap nadat de overheid controles wilde uitvoeren in kledingfabrieken.

Woensdag leidde een controle door medewerkers van het ministerie van gezondheid tot rellen in het hart van de Italiaanse kledingindustrie. In Prato woont en werkt een van de grootste Chinese gemeenschappen in het buitenland; naar schatting 50.000 Chinezen zijn hier werkzaam in ateliers waar kleding en handtassen in elkaar worden genaaid voor de Chinese markt, maar met een Made in Italy-label.

Volgens berichten in sociale media sloeg de vlam in de pan nadat controleurs een man met een klein kindje hadden mishandeld. Maar Italiaanse autoriteiten melden dat opmerkingen over de arbeidsomstandigheden tot grote woede bij de Chinese eigenaar van een naaiatelier hadden geleid. Samen met zijn werknemers werkte hij de controleurs naar buiten en barricadeerde het gebouw. Enkele honderden Chinezen kwamen op het tumult af en bekogelden de controleurs met stenen en flessen om hen te verjagen. Toen kwam de oproerpolitie. Vier agenten en drie Chinezen raakten gewond.

 

Chinese burgerwacht

De politie arresteerde nadat de rust leek teruggekeerd donderdag de eigenaar en een van zijn medewerkers wegens openbare geweldpleging. Hierop kwamen honderden Chinezen naar het gerechtsgebouw om hun vrijlating te eisen. Ze zwaaiden met Chinese vlaggen en zongen het Chinese volkslied.

Op vrijdag was het vervolgens opnieuw onrustig toen de Italiaanse politie invallen deed in negen naaiateliers. Deze actie was volgens de lokale autoriteiten gericht tegen een Chinese burgerwacht die zich de Stad van de Witte Stier noemt. De groep zou zelf zorgen voor orde en veiligheid in Prato en daarbij Noordafrikaanse immigranten hebben mishandeld.

 

Vrijhavens

Enrico Rossi, de regionale president, verklaarde tegenover Reuters dat een groot deel van de textielfabrieken in Prato illegaal werken. Zij betalen geen belasting, schenden de Italiaanse arbeidswetten en wassen geld wit. Op die manier zou de belastingdienst jaarlijks één miljard euro aan inkomsten mislopen.

"De situatie in onacceptabel. De Chinese gemeenschap moet de Italiaanse wet respecteren [...], wij kunnen geen vrijhavens accepteren. Wij gaan door met controles om dit enorme productie-systeem te zuiveren", aldus Rossi. Het Chinese consulaat in Florence riep de Italiaanse autoriteiten op de zaak vlot en geweldloos op te lossen en de rechten van Chinese burgers te respecteren.

 

Justitie-onderzoek

Onderzoeksrechters in Florence zijn bezig met een grootscheeps onderzoek naar witwaspraktijken en geldsmokkel. In het kader van onderzoek Rivier van Geld zijn in totaal 297 verdachten geïdentificeerd, de meeste van hen Chinezen. Italiaanse filialen van Bank of China zijn onder verscherpt toezicht gesteld.

De centrale bank van Italië kwam zeven jaar geleden onregelmatigheden op het spoor, waarbij geld dat was verkregen door de productie van vervalste merkartikelen, illegale kledingateliers en belastingontduiking vanuit Italië naar China werd gesmokkeld. Om ontdekking te voorkomen, maakten de criminelen gebruik van een Italiaans geldkantoor, Money2Money, dat grote sommen geld ophakte in kleine transacties. In totaal is zo 4,5 miljard euro illegaal verkregen geld naar China gestuurd, denkt justitie.

zaterdag 2 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Ook extra toezicht bij Bank of China in Italiƫ

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder