economie cultuur politiek RSS

India wil visa drie Xinhua-journalisten niet verlengen

De Indiase regering weigert de werkvisa van drie medewerkers van het Chinese staatspersbureau Xinhua te verlengen. In Chinese en Indiase media wordt volop gespeculeerd over de mogelijke reden.

Wu Qiang, hoofd van het Xinhuakantoor in New Delhi, Lu Tang, hoofd in Mumbai en She Yonggang, verslaggeefster in Mumbai moeten hun koffers pakken. Hun journalistenvisa, die eerder dit jaar al verliepen, worden definitief niet verlengd. Ze hebben te horen gekregen dat ze uiterlijk op 31 juli India moeten verlaten.

De Indiase regering geeft geen reden voor de beslissing, maar liet wel weten dat Xinhua-medewerkers die het drietal vervangen welkom zijn. Hindustan Times meldt op basis van bronnen bij de overheid dat de drie de aandacht van de Indiase veiligheidsdienst hebben getrokken met activiteiten 'die verder gaan dan hun journalistieke taak'.

 

Vergeldingsmaatregel

Indiase media speculeren volop wat de drie op hun geweten hebben. Daarbij wordt verwezen naar bezoeken aan Dhramsala, de zetel van de Tibetaanse regering in ballingschap.

Chinese media vermoeden op hun beurt een verband met de Chinese blokkade van India's toetreding tot de zogeheten Nuclear Suppliers Group, een samenwerkingsverband van 48 landen die de handel in nucleaire technologie controleert. Partijtabloid Global Times noemt de beslissing van de Indiase regering 'kleinzielig' en roept op tot tegenmaatregelen. "We moeten op zijn minst een paar Indiërs laten zien dat Chinese visa ook niet zo makkelijk te verkrijgen zijn." In China werken vijf Indiase correspondenten.

 

Verlengstuk

De verhoudingen tussen China en India zijn van oudsher ijzig. Toch leken president Xi Jinping en premier Narendra Modi de laatste maanden succesvol bezig de verhoudingen te ontdooien.

Staatspersbureau Xinhua valt direct onder het Chinese kabinet. Hoewel de primaire taak een journalistieke is, is algemeen bekend dat Xinhua-medewerkers ook beleidsstukken en rapportages schrijven voor de Chinese overheid. De communistische partij beschouwt journalisten als instrumenteel voor het beleid.

maandag 25 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

India vraagt China hulp bij ontwikkelen kernenergie
Indiase premier Modi groots ontvangen in China
China begrijpt ophef over journalistenvisa niet

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder