economie cultuur politiek RSS

Opnieuw Japanner aangehouden voor spionage

Een Japans staatsburger is eerder deze maand in China aangehouden op beschuldiging van spionage. Het is de vijfde Japanner in een jaar tijd die door China achter de tralies is gezet.

De regering in Tokio bevestigde donderdag berichten in Japanse media over de aanhouding. De gearresteerde man is voorzitter van een Japans-Chinese vriendschapsorganisatie. Er werd alarm geslagen nadat hij niet terugkeerde van een reis naar Beijing tussen 11 en 15 juli. Ook neemt hij zijn telefoon niet meer op.

Volgens het Japanse kabinet krijgt de man, die eind vijftig is, consulaire bijstand van de ambassade in Beijing. Een woordvoerder benadrukte dat Japan geen spionage in andere landen bedrijft.

 

Militair terrein

Daarmee is hij de vijfde Japanner die in China vastzit wegens spionageverdenkingen. In mei 2015 werden twee Japanse werknemers uit de 'private sector' gearresteerd. Ze zijn los van elkaar aangehouden; de een in de provincie Liaoning bij de grens met Noord-Korea, de ander in Zhejiang bij een militair terrein.

Een maand later werden opnieuw twee Japanners vastgezet. Een Japanse vrouw, die in China is geboren maar de Japanse nationaliteit verkreeg, werd in Shanghai aangehouden. De vrouw, die tussen de 50 en 60 jaar oud is, heeft een talencentrum in Tokio, maar reist regelmatig naar China. In Beijing werd een Japanse man, tussen de 60 en 70, aangehouden.

UPDATE - Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft zaterdag aan Reuters bevestigd dat het de Japanner vasthoudt wegens het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

donderdag 28 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Doodstraf voor Chinese spion
China beschuldigt Canada van spionage
Celstraf voor burgerspionnen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder