economie cultuur politiek RSS

Twaalf jaar cel voor mensenrechtenadvocaat

Een rechtbank in Beijing heeft donderdag Xia Lin veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. De advocaat werd veroordeeld wegens fraude, maar critici zeggen dat het bewijs is gefabriceerd.

De rechters achtten bewezen verklaard dat Xia 4,8 miljoen yuan (ruim 700.000 euro) langs frauduleuze weg heeft verkregen om gokschulden te betalen. Dat meldt zijn advocaat Ding Xikui donderdag aan internationale persbureaus. Chinese staatsmedia hebben nog niet over zijn veroordeling bericht.

Xia werd in november 2014 gearresteerd, juist nadat hij de verdediging op zich had genomen van Guo Yushan, de oprichter van een progressieve denktank die publiek steun uitsprak voor het Paraplu-protest in Hong Kong.. Eerder verdedigde Xia onder meer kunstenaar Ai Weiwei en Pu Zhiqiang, een andere mensenrechtenadvocaat. Hoewel Xia gevoelige zaken accepteerde, waakte hij ervoor politieke uitspraken te doen en beperkte zich tot een strikt juridische verdediging. De lange celstraf komt dan ook voor velen als een schok.

 

Waarschuwing

Zijn advocaat Ding noemde het vonnis teleurstellend en kondigde hoger beroep aan. Vrienden van Xia menen dat hij onschuldig is; zij zeggen dat hij geen fraude heeft gepleegd, maar dat zij hem vrijwillig geld hadden geleend. Verschillende internationale mensenrechtenorganisaties noemen het vonnis politiek gemotiveerd bedoeld als waarschuwing aan advocaten die politiek gevoelige zaken aannemen.

In juli 2015 heeft de Chinese overheid meer dan tweehonderd mensenrechtenadvocaten en burgerrechtactivisten opgepakt. Vier van hen zijn in augustus veroordeeld; een twintigtal zit nog vast in afwachting van een proces.

donderdag 22 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over veroordeelde activisten en juristen
Zeven jaar celstraf voor mensenrechtenadvocaat
Voorwaardelijke celstraf voor Pu Zhiqiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder