economie cultuur politiek RSS

China kondigt werkzame kwantumradar aan

Een Chinees defensiebedrijf claimt een succesvolle praktijktest met een kwantumradar te hebben uitgevoerd. Dit systeem kan objecten waarnemen die traditionele radarsystemen niet of nauwelijks zien, zoals stealth-vliegtuigen.

De Chinese defensiecontractant China Electronics Technology Group Corporation zegt dat het een kwantumradar heeft ontwikkeld die op honderd kilometer afstand een stealthjager kan detecteren. De aankondiging op de CETC-website heeft tot opwinding in wetenschappelijke kringen geleid.

Als de claim klopt heeft het Chinese staatsbedrijf een belangrijke sprong voorwaarts gemaakt in deze nieuwe technologie. Over de hele wereld wordt gewerkt aan kwantumradar, maar voor zover bekend bestaan er alleen prototypes met een bereik van twintig kilometer.

 

(On)zichtbaar

Een conventionele radar zendt radiogolven uit en vangt de teruggekaatste radiogolven op die op een voorwerp zijn gebotst. Stealth-techniek is bedoeld om die radiogolven zoveel mogelijk van een voorwerp af te buigen of te absorberen, zodat de radar geen echo ontvangt.

Kwantumradar maakt gebruik van zogeheten verstrengelde fotonen. Wetenschappers in de kwantummechanica hebben ontdekt dat paren subatomaire deeltjes op elkaar reageren, ongeacht hun onderlinge afstand. Bij kwantumradar worden verstrengelde fotonen gesplitst en een helft van de paren in een straal uitgezonden. Het apparaat meet vervolgens de achtergebleven fotonen en weet zo precies waar en wanneer een tweelingfoton ergens tegenaan botst, zonder afhankelijk te zijn van terugkaatsing.

 

Militaire toepassingen

Kwantumradar werd tot nu toe als science fiction beschouwd, omdat het alleen theoretisch bestaat. Als CETC werkelijk over een werkende kwantumradar beschikt, heeft dit grote consequenties voor militaire vliegtuigen en schepen die zich dankzij hun stealth-eigenschappen onzichtbaar voor de vijand waanden.

In augustus maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie bekend dat het een satelliet voor kwantumcommunicatie heeft gelanceerd. Ook deze techniek maakt gebruik van de eigenschappen van verstrengelde fotonen en geldt als niet te onderscheppen. Wetenschappers in het westen tooden zich toen verrast dat China zo ver was met deze techniek.

donderdag 22 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese doorbraak in kwantumcommunicatie
Minder groei voor China's defensiebudget
China bevestigt test met hypersonisch superwapen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder