economie cultuur politiek RSS

Wetenschapper op jacht naar bruikbare zee-rijst

De bekende Chinese wetenschapper Yuan Longping is een project gestart om rijst op brakke grond te telen. Als het project slaagt, kan het landbouwareaal voor rijst worden uitgebreid.

In havenstad Qingdao is een wetenschappelijk instituut geopend waar een nieuwe rijstsoort moet worden ontwikkeld. De Chinese overheid heeft een startsubsidie van 100 miljoen yuan ter beschikking gesteld (15 miljoen euro), maar als de onderzoekers voortgang boeken kan dat oplopen tot twee miljard yuan (300 miljoen euro).

Er bestaat een wilde zouttolerante rijstvariant, die voorkomt in estuaria. Dit type rijst beschikt van nature over een aantal gunstige eigenschappen, zoals resistentie tegen plantziektes. Er is eigenlijk maar een nadeel: de opbrengst per hectare is maar 75 kilo per mu, de Chinese rekeneenheid voor grond. Door genetische manipulatie moet de opbrengst over drie jaar oplopen tot 200 kilogram per 666 vierkante meter. Zeerijst vergroot niet alleen het beschikbare areaal, maar vormt ook een antwoord op het probleem van zeespiegelstijging, waardoor wereldwijd naar verwachting landbouwgrond door verzilting minder bruikbaar wordt.

 

Rijstrastechnologie

Het project staat onder leiding van de 86-jarige Yuan Longping, die in China de vader van de hybride rijst wordt genoemd. Yuan heeft zijn wetenschappelijke loopbaan gewijd aan het kruisen van wilde en gecultiveerde rijstsoorten. In 1973 lanceerde hij zijn eerste baanbrekende hybride rijst, met een veel hogere opbrengst per hectare dan daarvoor mogelijk was.

Wereldwijd worden zijn rijstrassen gebruikt. Yuan ontving tientallen nationale en internationale onderscheidingen voor zijn wetenschappelijke verdiensten op het gebied van hybride rijstrastechnologie, zoals de Wereldvoedselprijs van de VN.

zaterdag 15 oktober 2016

Gerelateerde personen:

Yuan Longping

Gerelateerde onderwerpen:

China: geen Thaise rijst na corruptie-onderzoek
'Prioriteit energievoorziening boven voedselproductie'
Einde aan voedselproductie op vervuilde grond

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder