economie cultuur politiek RSS

Demonstratie Hong Kong tegen invloed Beijing

Demonstratie Hong Kong tegen invloed Beijing

Duizenden burgers zijn zondag in Hong Kong de straat opgegaan uit protest tegen groeiende bemoeienis vanuit het Chinese vasteland met de gang van zaken in hun stad. Maandag wordt een wetsinterpretatie verwacht die het mogelijk maakt twee gekozen volksvertegenwoordigers te weren uit het stadsparlement.

Enkele duizenden burgers kwamen zondagmiddag bijeen in het overheidskwartier Admiralty. De organisatoren hielden het op 11.000 belangstellenden; de politie op 8.000. Zij protesteren tegen een aangekondigde beslissing van het permanente comité van het Nationale Volkscongres in Beijing. Verwacht wordt dat de grondwet van Hong Kong, Basic Law, zo wordt uitgelegd dat de kersvers gekozen parlementariërs Sixtus Leung en Yau Wai-ching uit de volksvertegenwoordiging kunnen worden geweerd.

Toen de avond viel werd het grimmig. Enkele honderden demonstranten trokken op naar het China Liaison Office. Oproereenheden probeerden te voorkomen dat de groep het kantoor van de Chinese overheid kon bereiken. Daarbij werden enkele klappen uitgedeeld en pepperspray ingezet. Spreekkoren riepen op tot onafhankelijkheid van Hong Kong. Op sommige plaatsen werd geprobeerd barricades op te werpen. Ook werd er met flessen naar de politie gegooid.

 

Interpretatie

Het permanente comité van het Nationaal Volkscongres buigt zich dit weekeinde over artikel 104 van de Basic Law. Daarin staat dat volksvertegenwoordigers, bestuurders en rechters moeten zweren de wet te respecteren en trouw te beloven aan 'de speciale autonome regio Hong Kong van de Volksrepubliek China'. De vraag is of personen die een onafhankelijk Hong Kong voorstaan deze eed wel oprecht kunnen afleggen. Hun wetsinterpretatie wordt maandag verwacht.

Formeel is het Nationaal Volkscongres het hoogste wetgevende orgaan in China en ook bevoegd interpretaties van de Basic Law in Hong Kong te geven. Het permanent comité liet zaterdag een verklaring uitgaan waarin stond dat een interpretatie onvermijdelijk is, omdat de roep om onafhankelijkheid 'een acuut gevaar voor de nationale veiligheid' vormt. Volgens CCTV hebben de twee parlementariërs de Chinese natie en het volk 'vernederd'. Het Volksdagblad publiceerde een commentaar waarin staat dat iedereen die onafhankelijkheid nastreeft 'ongeschikt is om zich kandidaat te stellen of een publieke functie te vervullen'.

 

Eedaflegging gefrustreerd

Vorige maand liep de eedaflegging in het honderd, toen enkele LegCo-parlementariërs zich niet aan de tekst hielden. LegCo-voorzitter Andrew Leung verklaarde de eed van vijf volks-vertegenwoordigers ongeldig, maar gunde hen wel twee weken later een herkansing. Drie van hen zijn alsnog geïnaugureerd.

Maar de herkansing van Yau Wai-ching en Sixtus Leung werd geblokkeerd, doordat mede-parlementariërs uit het pro-Beijingkamp de vergadering verlieten en er geen quorum meer was. Het tweetal wordt kwalijk genomen dat zij tijdens de eerste eedaflegging vloekten en een vlag met de tekst 'Hong Kong is geen China' ontvouwden. Sindsdien is er sprake van een patstelling.

zondag 6 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing komt met interpretatie van wet Hong Kong
Beëdiging parlementariërs Hong Kong geblokkeerd
China wil straf voor kersverse parlementariërs

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder