economie cultuur politiek RSS

Correspondenten in China ervaren toenemende druk

Correspondenten in China ervaren toenemende druk

Een overgrote meerderheid van buitenlandse journalisten vindt dat hun werkomstandigheden in China niet aan internationale eisen voldoen. Ze worden geïntimideerd, lastig gevallen en bronnen tonen zich schrikachtig hen te woord te staan.

Maar liefst 98 procent van de respondenten aan het jaarlijkse onderzoek van de Foreign Correspondents Club of China zegt dat hun werkomstandigheden niet aan internationale standaarden voldoen. En 29 procent zegt dat die omstandigheden het afgelopen jaar zijn verslechterd.

Meer dan de helft zegt dat zij persoonlijk ervaring hebben met tussenkomst, obstructie of geweld door de autoriteiten bij hun werk (57 procent). Sommigen melden dat hun laptop is gehackt; in een geval werd een tekst zelfs gewijzigd. Een kwart zegt dat hun Chinese bronnen nadelige gevolgen hebben ondervonden door met buitenlandse journalisten te praten (26 procent), zelfs als het over niet-gevoelige onderwerpen gaat. Steeds vaker zien Chinezen er daarom vanaf om hen te woord te staan.

 

Op de thee

Correspondenten wijzen op een nieuwe vorm van intimidatie, waarbij ze naar het ministerie van staatsveiligheid worden gesommeerd om over hun werk te praten. Ook Chinese medewerkers van buitenlandse journalisten worden vaak door de politie ondervraagd. Een medewerkster van een Europese mediaorganisatie is daarbij gevraagd waarom zij voor buitenlandse journalisten met een 'anti-Chinese vooringenomenheid' werkt. Ook is gesuggereerd dat zij zich daarmee aan verraad schuldig heeft gemaakt.

De correspondentenclub heeft dit jaar 200 vragenlijsten verstuurd; 112 daarvan kwamen ingevuld retour. De integrale tekst van het rapport vind je hier.

woensdag 16 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Correspondenten bezorgd over intimidatie
Geen nieuw visum voor Franse journaliste
Buitenlandse correspondent ervaart meer intimidatie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder