economie cultuur politiek RSS

Wetsvoorstel: politie kan internet platleggen

Wetsvoorstel: politie kan internet platleggen

De Chinese overheid wil lokale politie de mogelijkheid geven het internet af te sluiten bij rampen en ordeverstoringen. Het is voor het eerst dat politie-eenheden in China die bevoegdheid krijgen.

Het internet in een stad op zwart zetten of direct de censuur aansturen. Als het aan het ministerie van publieke veiligheid ligt kan de politie dat binnenkort. Vrijdag startte de consultatieronde voor een wetswijziging van de Politie Wet. "Indien nodig kunnen lokale politieautoriteiten om noodsituaties te beheersen maatregelen nemen om het internet te controleren na toestemming van de provinciale of centrale overheid", aldus het voorstel.

Grote rampen gaan in China vaak gepaard met veel kritiek op de overheid. Omdat de media streng gereguleerd worden, is bij sociale onrust het internet vaak de enige manier om ruchtbaarheid aan demonstraties te geven. De wetswijziging maakt het mogelijk om alle ongewenste aandacht de kop in te drukken.

 

Falen

De wijziging voorziet ook in de mogelijkheid om tijdelijk het internet op specifieke lokaties te blokkeren als de openbare orde daarom vraagt. Het gaat dan bijvoorbeeld om plekken waar een demonstratie plaatsvindt, openbare gebouwen of plekken waar een Chinese leider een bezoekt brengt.

De Chinese overheid censureert het internet al in grote mate, maar het toezicht vindt plaats bij het bestuur. Het is voor het eerst dat een uitvoerende overheidsdienst die bevoegdheid ook krijgt. De centrale overheid is doorgaans niet happig op censuurmaatregelen op lagere niveaus, omdat die bevoegdheid eenvoudig kan worden misbruikt om het eigen falen van bestuurders of politiepersoneel te verdoezelen.

 

Afsluiten

Het wetsvoorstel zal tenslotte de situatie legaliseren dat de politie rampgebieden kan afsluiten en de doorgang van personen en voertuigen kan beperken of blokkeren. Dat is in de praktijk al zo. Het wordt nu alleen legaal om bijvoorbeeld journalisten de toegang tot een rampgebied te ontzeggen.

vrijdag 2 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Correspondenten in China ervaren toenemende druk
China voert omstreden veiligheidswet internet in
Politie drukt protest Wukan de kop in

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder