economie cultuur politiek RSS

Boekrecensie: Easternisation van Gideon Rachman

Boekrecensie: Easternisation van Gideon Rachman

De Britse journalist Gideon Rachman schreef een uitvoerig gedocumenteerd boek over de veranderende wereldorde. Easternisation is een leidraad om de buitenlandpolitiek van Donald Trump te begrijpen.

Rachman, de gevierde buitenlandcommentator van de Financial Times, voltooide het manuscript van zijn boek alweer een jaar geleden; een eeuwigheid in het internettijdperk. Maar zelden heb ik een boek gelezen dat zoveel inzicht geeft in wat er juist deze week gebeurt.

Op vrijdag wordt Donald Trump beëdigd als de 45ste president van de Verenigde Staten. Analisten breken zich het hoofd over wat The Donald precies voorstaat en proberen een lijn te ontdekken in zijn flirt met Rusland en zijn ramkoers met China.

Easternisation zet haarscherp de keuzes voor de nieuwe president op een rijtje. Het is ofwel berusten in een tanende invloed die economisch verval versterkt. Ofwel de verkiezingsbelofte Make America Great Again waarmaken (of misschien is het beter te spreken van Amerika’s macht behouden), door de confrontatie met zijn grootste uitdager China aan te gaan. Daarvoor moet worden samengewerkt met Rusland en India en heeft Europa zichzelf buitenspel gezet.

 

Lees de hele boekrecensie op de site van China2025. Of bestel het boek direct.

donderdag 19 januari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Boekrecensie: China, een gids voor de 21ste eeuw
Boekrecensie: Cirkels en Rechte Lijnen
Voor het verlanglijstje: boeken over China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder