economie cultuur politiek RSS

Xi: 'China moet wereld gidsen'

Xi: 'China moet wereld gidsen'

China wil het voortouw nemen bij het creëren van een nieuwe wereldorde. Dat heeft president Xi Jinping gezegd op een conferentie over binnenlandse veiligheid.

China moet een vooraanstaande rol spelen op het wereldtoneel. China zal zich actiever bemoeien met wereldproblemen. De wereld kan leren van China's ideeën. Dat heeft president en partijleider Xi Jinping al meermalen gezegd. Maar dit keer ging hij verder: China moet de wereld gidsen bij de vorming van een nieuwe wereldorde en het garanderen van internationale veiligheid.

"De grote trends in de wereld van multi-polarisatie, economische globalisering en democratisering van internationale relaties blijven onveranderd. Wij moeten de de internationale gemeenschap gidsen naar het bouwen van een meer rechtvaardige en redelijke nieuwe wereldorde", aldus Xi. En: "We moeten de internationale gemeenschap gidsen naar het gezamenlijk garanderen van internationale veiligheid."

 

Tussen de regels

Xi zei het op vrijdag op een conferentie over binnenlandse veiligheid in Beijing. Staatspersbureau Xinhua verspreidde zoals gebruikelijk de strekking van de tekst die Xi had gezegd (en slechts een paar letterlijke citaten). Het bleef een paar dagen onopgemerkt totdat medewerkers van de partijschool in Beijing er maandag een commentaar over publiceerden.

De auteurs was het opgevallen dat Xi veel stelliger was over China's rol in de wereld dan voorheen. In China wordt de president zelden rechtstreeks ondervraagd. Analisten rest niets anders dan Xi's redes helemaal uit te pluizen. Mogelijk heeft de partijschool zelfs een hint gekregen om ze op het goede spoor te zetten. Hier worden de leiders van de toekomst opgeleid. De banden met de partijtop zijn nauw. Xi was zelf ooit directeur van de opleiding.

 

Twee gidsen

Dinsdag begonnen staatsmedia naar het commentaar te verwijzen. Sommige media hadden er zelfs al een naam voor verzonnen: liang ge yindao, ofwel de twee gidsen (even oppassen met de uitspraak; yindao kan met andere tonen ook vagina betekenen). Zij zien er een belangrijke koerswijziging in, omdat de rede samenviel met de internationale veiligheidsconferentie in München en de G20-top van ministers van financiën.

Xi gaf tijdens het World Economic Forum al aan dat China zich wil opstellen als internationale promotor van globalisering en een liberale wereldorde, nu de Verenigde Staten van president Trump die rol loslaat. En ook op het gebied van klimaatverandering lijkt China een voortrekkersrol te gaan vervullen. Zo bezien is het helemaal niet gek dat Beijing een (nog) grotere rol op het wereldtoneel wil spelen. Maar wat misschien nog wel het beste bewijs is dat Xi echt iets bijzonders heeft gezegd; de censuur heeft nog niemand die dat beweert teruggefloten.

woensdag 22 februari 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China ambieert actieve rol op wereldtoneel
Xi is nieuwe kampioen van liberale wereldorde
Trump stapt uit TPP; globalisering gaat verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder