economie cultuur politiek RSS

China wil op zee supermacht zijn

China moet zijn marine verder versterken om zijn rechten op zee te beschermen. Daartoe roept president Xi Jinping op.

China moet het ontwikkelen van een maritieme industrie tot topprioriteit maken, zei Xi op een conferentie in de marge van de 86ste verjaardag van het Volksbevrijdingsleger (foto). Hij doelt daarmee zowel op een militaire als civiele aanwezigheid op zee. "In de 21ste eeuw zijn oceanen en zeeën steeds belangrijker voor de economische ontwikkeling van landen", zei Xi. "Ze spelen een groeiende rol in de wereldorde in de sfeer van politiek, economie, militaire kracht en technologie."

De president en legerleider benadrukte dat China een vreedzame strategie nastreeft, maar voegde er direct aan toe dat het 'onder geen voorwaarde zijn legitieme rechten en belangen zal loslaten'. Wel wil het land samenwerken met buurlanden om gebieden die onder Chinese jurisdictie vallen gezamenlijk te ontwikkelen.

 

Territoriale kwesties en piraterij

China heeft verschillende territoriale conflicten aan de zeezijde; In de Oostchinese Zee met Japan en Taiwan rond de Diaoyu-eilanden (die Japan Senkaku noemt) en in de Zuidchinese Zee met Taiwan, Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en Brunei rond de Spratley Eilanden.

In juli werd de controle op nabijgelegen wateren ondergebracht in een nieuwe, centrale kustwachtorganisatie. China is als handelsnatie sterk afhankelijk van vrije scheepvaartroutes; voor de export, maar ook voor de aanvoer van brand- en grondstoffen. De marine moet dat ook verder van huis kunnen waarborgen, bijvoorbeeld in gebieden met piraterij zoals de Straat van Malakka en de Golf van Aden.

 

Grotere slagkracht dan Japan

Volgens een oud-marineofficier, schout bij nacht Yang Yi, loopt de Chinese marine 'generaties achter' bij die van de VS en Rusland. De Chinese marine mag dan groot zijn, maar qua wapenuitrusting en ervaring hebben zij een grote achterstand, schrijft Yi vandaag in een opinieartikel in staatskrant Global Times.

Volgens Yang moet de marine wel moderniseren, maar moet China een wapenrace met de Amerikanen voorkomen. Om China's belangen op zee te waarborgen is het voldoende dat het in slagkracht de marine van Japan inhaalt. Eerder deze week maakte Japan bekend dat het zijn militaire kracht op zee wil versterken als gevolg van toenemende dreiging van China.

donderdag 1 augustus 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China wijst veiligheidstop met Japan af
Spanningen rond omstreden eilanden lopen op
'Overwinning Abe brengt vrede in gevaar'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder