economie cultuur politiek RSS

China erkent anti-terrorismeactie in Afghanistan

China erkent anti-terrorismeactie in Afghanistan

Het Chinese leger ontkent berichten dat zijn troepen actief zijn in Afghanistan. Maar het erkent voor het eerst dat politie-eenheden de Afghanen bijstaan in anti-terreuracties.

Zijn Chinese soldaten actief in Afghanistan? Op internet circuleren sinds november foto's van Dongfeng EQ 2050-terreinwagens en Norinco VP 11-pantserwagens die in Afghanistan zouden zijn genomen. En een Aziatische denktank concludeerde deze maand op basis van diplomatieke bronnen in Afghanistan dat de Chinezen actief zijn in de bergregio die grenst aan China.

Het Chinese leger ontkende donderdag op een persconferentie dat eenheden van het Chinese leger buiten de landsgrenzen zijn ingezet. Maar woordvoerder Ren Guoqiang zei ook nog iets anders: “Politie-autoriteiten van beide landen hebben gezamenlijk operaties in grensgebieden uitgevoerd om terrorisme te bestrijden." Blijkbaar zijn paramilitaire eenheden van de Chinese politie met militair materiaal uitgerust om hen beter te beschermen.

 

Moslimextremisten

Het is niet zo gek dat China en Afghanistan samenwerken bij terreurbestrijding. China vreest dat uitgeweken moslimextremisten uit de westerse regio Xinjiang zich aansluiten bij de Taliban of IS. Daar zouden ze training krijgen, van wapens worden voorzien en zo een bedreiging vormen als ze terugkeren naar China.

Maar opmerkelijk is het wel. China bemoeit zich officieel niet met binnenlandse aangelegenheden van andere landen. Aan de andere kant vrezen de Chinese leiders chaos in Afghanistan als de Amerikanen zich definitief uit hun buurland terugtrekken. China heeft in de afgelopen jaren enkele zakelijke belangen opgebouwd in Afghanistan, met name de aankoop van kopermijnen. Ook circuleren er geruchten over particuliere bewakingsdiensten bestaande uit bewapende oud-soldaten van het Volksbevrijdingsleger die Chinese bedrijven in Afghanistan beschermen en als privaat leger optreden.

maandag 27 februari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China investeert in infrastructuur Afghanistan
Xi: 'China moet wereld gidsen'
Acht doden bij geweldsuitbarsting Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder