economie cultuur politiek RSS

China waarschuwt voor gevolgen zeespiegelstijging

China waarschuwt voor gevolgen zeespiegelstijging

De zeespiegel is in de periode 2015 tot 2017 bijna vier centimeter gestegen. Dat heeft niet alleen gevolgen aan de Chinese kust, maar ook voor het achterland.

Het water in de Oost- en Zuidchinese Zeeën is de afgelopen twee jaar met 38 millimeter gestegen. Vergeleken met het gemiddelde niveau in de periode 1993 tot 2001 staat het water nu 82 millimeter hoger. Dat blijkt uit cijfers van de staatsadministratie voor de oceanen die donderdag bekend werden gemaakt.

Het rapport waarschuwt voor toenemend gevaar als gevolg van de zeespiegelstijging. Niet alleen maakt het kustgebieden kwetsbaarder voor overstromingen en tsunami's, ook wordt het moeilijker voor rivieren om overtollig water af te voeren waardoor ook verder landinwaarts watersnood kan ontstaan. Opwarming van het zeewater kan bovendien leiden tot meer en heftiger tyfonen.

 

Kwetsbaar

China heeft een lange kustlijn van 14.500 kilometer. In de vlakke delen aan de kust liggen diverse miljoenensteden die kwetsbaar zijn voor het water, zoals Shanghai, Hong Kong en Macau. Volgens cijfers van de staatsadministratie zijn vorig jaar in China 60 personen om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van overvloedige regenval. De economische schade bedroeg vijf miljard yuan (700 miljoen euro).

donderdag 23 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Lanzhou wil pijpleiding met Russisch water
Slecht waterbeheer mede oorzaak overstromingen
Vijf vragen over China's rol op klimaattop

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder