economie cultuur politiek RSS

Taiwan brengt Chinese kotter op bij omstreden eiland

Taiwan brengt Chinese kotter op bij omstreden eiland

De kustwacht van Taiwan heeft donderdag een Chinees vissersschip opgebracht wegens illegale visserij en stroperij. De kotter werd betrapt bij de Pratas-eilanden, die zowel door Taiwan als door China worden geclaimd.

De Taiwanese kustwacht was na tips over stropers met vier schepen opgestoomt naar de Pratas-eilanden, in het Chinees Dongsha genoemd. In de wateren rond het eiland troffen zij meerdere Chinese vissersschepen aan. Elf gingen er op de vlucht, maar een schip dat in Hong Kong staat geregistreerd werd geënterd op 6,1 zeemijl ten zuiden van Pratas (ruim elf kilometer).

Aan boord troffen kustwachtmedewerkers 15.000 kilo koraal, drie bedreigde schildpadden en 400 kilo vis aan. De 41 opvarenden werden gearresteerd en naar Taiwan overgebracht. De bemanning kan volgens de Taiwanese wet worden berecht wegens stroperij en illegale visserij.

 

Omstreden territoir

De Pratas-eilanden liggen in het noordelijke gedeelte van de Zuidchinese-Zee; 400 kilometer ten zuidwesten van Taiwan en 340 kilometer zuidoostelijk van Hong Kong. Het gaat om drie kleine eilandjes en een atol dat alleen bij laag water zichtbaar wordt. Zowel China als Taiwan menen dat de eilandengroep tot hun territoir behoort, maar het valt onder controle van Taiwan. De kustwacht kondigde donderdag aan vaker te zullen patrouilleren bij Taiwanese landmassa's in de Zuidchinese-Zee.

De eilandjes worden niet permanent bewoond, maar Taiwan heeft er wel enkele gebouwen en een tempel gebouwd, als onderdak voor militairen en uitvalsbasis voor vissers. In 2007 werden de Pratas uitgeroepen tot een nationaal park van Taiwan en gelden er strenge regels om de natuur te beschermen.

 

Geen reactie Beijing

De Chinese regering heeft vrijdag nog niet gereageerd op de aanhouding van de vissers. Omdat China de eilanden claimt, ligt het voor de hand dat zij onmiddellijke invrijheidstelling van de bemanning en teruggave van de kotter zal eisen. In theorie kunnen de vissers in eigen land worden berecht wegens stroperij.

China claimt een groot deel van de landmassa's en de zee eromheen in de Zuidchinese-Zee. Sommige van die claims overlappen met die van andere landen. Met Vietnam en de Filipijnen leidde dat de afgelopen jaren herhaaldelijk tot incidenten en diplomatieke spanningen. De conflicterende aanspraken van Taiwan hebben tot nu toe niet tot problemen geleid. De regering in Beijing gaat ervan uit dat Taiwan vroeg of laat toch met het vasteland wordt herenigd en de eilanden die door Taiwan worden gecontroleerd alsnog aan China toevallen.

vrijdag 24 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Taiwan wil defensiebudget met 50 procent verhogen
Trump houdt bij nader inzien toch vast aan Eén China
Xi: China accepteert geen gedoe over territoir

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder