economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 12

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 12

Andere verhalen in de media over China waren deze week: hardlopers op een doodlopende weg, een digitale oplossing voor een papieren probleem en waarom buschauffeurs in Baoying vaak scheef lopen.

De Chinese atletiekbond heeft strenge maatregelen aangekondigd om bedrog uit te bannen. Wie wordt betrapt op het deelnemen onder een valse naam of het afkorten van de route mag nooit meer aan die marathon deelnemen. Wie bij een andere marathon een tweede keer wordt betrapt op oneerlijk gedrag kan zich nooit meer inschrijven voor welke Chinese marathon dan ook.

Hardlopen is bezig aan een opmars in China. Vorig jaar schreven 2,8 miljoen Chinezen zich in voor een marathon. Op sociale media wordt volop gepocht over gelopen tijden. Door een toeval (letterlijk en figuurlijk) is de atletiekfederatie er achter gekomen dat sommige deelnemers een stand in inhuren om een scherpe tijd neer te zetten. Tijdens de halve marathon van Xiamen zakte een deelnemer in elkaar en overleed. De politie kwam erachter dat het om heel iemand anders ging dan degene die eigenlijk met dat rugnummer zou moeten lopen. Een man en geen vrouw namelijk.

Maar ook zonder bedrog kun je in verloren positie in China een marathon winnen. Tijdens de marathon van Wuxi streden twee lopers uit Ethiopië om de eerste plaats. Maar ze misten honderd meter voor de finish een scherpe bocht en volgden de cameramotoren. Daardoor kon vanuit kansloze positie een deelnemer uit Bahrein de marathon op zijn naam schrijven.

 

En dan een digitale toiletrevolutie. Eerder schreef ik al eens over de ergernis bij buitenlandse toeristen over smerige openbare toiletten. Chinezen hebben ook zo hun ergernis: de afwezigheid van toiletpapier. Rollen, tientallen rollen worden dagelijks bij ieder toiletgebouwtje afgeleverd, maar toch is er nooit papier als je dat nodig hebt.

In de stad Beijing hebben ze daar nu iets op gevonden. Daar wordt geëxperimenteerd met gezichtsherkenning. Door je gezicht voor de scanner te houden, krijg je een paar velletjes toiletpapier. Pas na negen minuten -waarom negen?- kun je opnieuw papier krijgen. Een mooie innovatie die we misschien nog eens teruggaan zien bij het rookhok.

 

En dan de calculerende rekenaars van de Baoying busmaatschappij. Een ritje met de bus is goedkoop en de meeste reizigers betalen met muntjes. Geeft een hoop gedoe. Het moet worden geteld en op een veilige manier naar de bank worden gebracht.

Daarom hadden de boekhouders bedacht dat het veel simpeler is om de buschauffeurs vorige maand hun salaris in muntjes van 1 yuan uit te betalen. Briljant!

De buschauffeurs zijn er minder blij mee, maar volgens de busmaatschappij was het een eenmalige oplossing om van een stuwmeer aan kleingeld van de periode rond Chinees nieuwjaar af te komen.

 

Bij de foto: dit is Li Lian en zijn zelfgebouwde veerpontje. Hij vaart al vijf jaar over de Chaobai-rivier tussen het landelijke Yanjiao aan de ene en de oprukkende stad Beijing aan de andere kant. Maar nadat zijn veerdienst het nieuws haalde heeft Li het druk. Forensen zien in zijn dienst een prima alternatieve reisroute om een drukke verkeersbrug vijf kilometer verderop te vermijden. Li rekent 1 yuan per persoon, 2 yuan voor een scooter en 10 yuan voor een auto.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 24 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 11

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder